Mondmasker verplicht bij bezoek aan de Bloedbank

Vanaf maandag 26 oktober is het dragen van een mondmasker binnen de Bloedbank verplicht. Eerder deden wij een beroep op jou als donor in de vorm van een dringend advies om een mondkapje te dragen. Dit dringende advies hebben wij nu omgezet in een verplichting.

Waar draag ik mijn mondmasker wel?

Als donor dien je in alle openbare ruimten binnen de bloedbanklocaties van Sanquin een mondkapje te dragen. Dat is bij binnenkomst, in wachtruimten, in de keuringskamer en bij het verlaten van de Bloedbank. Dit noemen wij de zogeheten “aangewezen plekken.” Voor iedereen die geen mondkapje heeft, is een nieuw mondmasker beschikbaar op onze locatie.

Waar draag ik mijn mondmasker niet?

Let op: bij aanmelding bij de balie, tijdens de donatie en in het donorcafé moet je het mondkapje verplicht afzetten. Dit heeft te maken met onze identificatieplicht en met jouw donorveiligheid tijdens en rondom de donatie.

Waarom dit besluit?

Veiligheid staat voorop bij de Bloedbank, altijd en overal. Hierin volgen wij bijna altijd de lijn die de overheid schetst, vaak op advies van het RIVM. In de verplichting van het dragen van een mondkapje op al onze bloedbanklocaties hanteren wij onze eigen huisregels die ook gelden voor ons Sanquin-personeel. Hiermee faciliteren we – zoveel als mogelijk – een veilige bloedvoorziening en zijn we eenduidig naar al onze bezoekers.

De verplichting van het mondkapje past in het verlengde van de reeks veiligheidsmaatregelen die wij sinds het uitbreken van het coronavirus in Nederland hebben genomen. Deze waren in de afgelopen maanden gelinkt aan overheidsbeleid of onze eigen veiligheidsvoorschriften, en waren altijd gericht op een veilige bloedvoorziening. De jongste maatregel is er een die wij zelf nodig achten en die verband houdt met de stijgende besmettingsaantallen van COVID-19 in Nederland.

Wat betekent dit?

Kort gezegd: donors die bereid zijn om een mondkapje te dragen op de door ons aangewezen plekken, zijn van harte welkom bij Sanquin Bloedbank. Jouw donatie telt dubbel en dwars! Donors die geen gehoor kunnen of willen geven aan onze nieuwe huisregels, mogen de Bloedbank helaas niet betreden.

Doe de coronacheck

Vergeet naast je mondkapje niet vooraf onze coronacheck te doen. Doe deze niet langer dan 24 uur voor je komst naar de Bloedbank, zo weten we zeker dat het voor jou en de patiënt veilig is om bloed of plasma te geven.

Hartelijk dank voor je medewerking in deze buitengewone tijd. We zien je graag spoedig bij de Bloedbank; talloze patiënten rekenen op je.

28 oktober 2020