Ruim 25.000 keer gedoneerd. Nog 25.000 te gaan!

Sinds het moment dat Sanquin begon met het inzamelen van plasma van genezen COVID-19-patiënten, is er meer dan 25.000 keer gedoneerd. Dit is genoeg voor bijna 8.000 kilo plasma met antistoffen, waarmee een geneesmiddel wordt gemaakt om kwetsbare doelgroepen te beschermen tegen COVID-19.

Van al het ingezamelde plasma is het plasma met een positieve antistof-uitslag aan Sanquin Plasma Products aangereikt. Eind juli werd de eerste 3000 kg anti-COVID-19-plasma in bewerking genomen en inmiddels zijn we zover dat van het medicijn de eerste 8000 flacons zijn gevuld.

Dat Nederland zo snel de beschikking heeft over een specifiek medicijn verrijkt met COVID-19-antistoffen, is uniek. Dit is mogelijk dankzij de inzet van vele donors, de expertise van Sanquin en de opdracht vanuit VWS.

Kwaliteitscontrole

De laatste stappen van kwaliteitscontrole worden nu uitgevoerd, waarna het product eind oktober aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kan worden overgedragen. In goed overleg met artsen en het RIVM wordt vervolgens bepaald of het medicijn zal worden ingezet ter preventie van COVID-19 of bij de behandeling van COVID-19-patiënten.

Op naar de 50.000 donaties

Hoewel we natuurlijk enorm blij zijn met de 25.000 anti-COVID-19-donaties die tot nu toe gedaan zijn, is het uiteindelijke doel 50.000 donaties. Dat moet dan in totaal 30.000 kilo plasma vol antistoffen tegen COVID-19 opleveren, waarvan het geneesmiddel voor de kwetsbare mensen in ons land gemaakt kan worden. Dit wordt echter nog een behoorlijke uitdaging, want er worden bij te veel donors geen of onvoldoende antistoffen aangetroffen.

Jij bent nodig!

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat anti-COVID-19-donors plasma blijven geven. We informeren je per brief op het moment dat er onvoldoende antistoffen in jouw donatie worden aangetroffen. Tot die tijd ben jij keihard nodig om die 50.000 donaties te halen.

Wil jij een nieuwe afspraak maken om plasma te geven? Doe dit dan gelijk via MijnSanquin of bel ons op 088-730 8686.

En ken je nog mensen die positief getest zijn op COVID-19? Laat ze zich dan hier aanmelden als anti-COVID-19-donor.

28 september 2020