menu menu

Nieuwsbericht

Sanquin-onderzoek: Mensen kunnen slecht inschatten of ze corona hebben

25 augustus 2020

Bijna de helft van de mensen die COVID-19 heeft gehad, merkt dat zelf niet of nauwelijks op. Ze ervaren meestal wel klachten, maar denken bijvoorbeeld last te hebben gehad van verkoudheid of hooikoorts. En 8 van de 10 mensen die wél denken dat zij corona hebben gehad, hebben geen antistoffen. Dat blijkt uit donoronderzoek door Sanquin. Dit onderstreept het advies van de GGD: bij gezondheidsklachten meteen laten testen, en (ook zonder klachten) meewerken aan contactonderzoek.

Sanquin combineert donoronderzoek naar antistoffen met onderzoek naar welke symptomen donors hebben ervaren. Dat biedt een unieke mogelijkheid om te onderzoeken hoe donors die aantoonbaar een coronavirus infectie hebben gehad hun eigen symptomen hebben ervaren.

Onderzoeker Katja van den Hurk: “Donors met coronavirus antistoffen hadden significant meer last van klachten, vooral geur- en/of smaakverlies kwam opvallend veel vaker voor bij donors met antistoffen: 41% tegen maar 5% van de donors zonder antistoffen. Maar twee dingen waren opmerkelijk. Meer dan een derde van de donors met antistoffen had geen (11%) of heel lichte (27%) klachten ervaren. Bovendien dacht bijna de helft (48%) van donors met antistoffen juist niét COVID-19 te hebben doorgemaakt, ondanks dat de meerderheid van hen wel degelijk klachten rapporteerde.”

Dat valt op. “Daarom keken we ook naar de niet besmette donors, en hoe zij hun eventuele klachten hebben geïnterpreteerd. Van alle donors die dachten COVID-19 te hebben gehad, bleek maar 20% antistoffen te hebben in hun bloed,” aldus Van den Hurk.

Dit geeft drie belangrijke inzichten:

Op basis van dit onderzoek, dat ter publicatie is aangeboden, steunt Sanquin de oproep van de GGD’s om bij klachten direct te testen en altijd mee te werken aan contactonderzoek. Ook als er geen gezondheidsklachten spelen.

De resultaten van dit onderzoek zijn hier na te lezen.