We krijgen minder bloed in de zomer!

In de zomer komen minder donors bloed of plasma geven dan in de rest van het jaar. Mooi weer, feestdagen, soms in combinatie met grote sportevenementen: allemaal momenten waarop donors doneren even overslaan. Ook nu in de zomervakantie gebeurt dat vaker. Maar de vraag naar bloed en plasma blijft onveranderd groot! Daarom drukt Sanquin donors op het hart: patiënten hebben je ook nu nodig!

Bloedvoorraad

Bloed is maar kort houdbaar en we kunnen dus geen grote voorraden bewaren. Daarom stemt Sanquin de bloedvoorraad zo precies mogelijk af op de vraag van de ziekenhuizen naar verschillende bloedgroepen.

Als een bepaalde bloedgroep in de voorraad meer wordt gebruikt, dan worden donors met die bloedgroep in hogere aantallen uitgenodigd. Dat systeem werkt goed, maar kent een zwakke plek: als grotere groepen donors na een oproep toch geen bloed komen geven, daalt de bloedvoorraad snel. En dat gebeurt in de zomervakantie. Dat maakt het moeilijker om de ziekenhuizen in de zomer te voorzien van het bloed dat ze nodig hebben.

We benadrukken daarom dat als je wordt opgeroepen, we ook echt op je rekenen. We willen dan ook graag dat je je afmeldt via sanquin.nl/afmelden of via de Donorinformatielijn (088-730 8686), als het om welke reden dan ook niet uitkomt om te komen doneren.

Zomeroproep

Om de noodzaak van bloed geven in de zomervakantie te benadrukken, roepen we bloeddonors tussen 18 juli en 21 augustus op met een kleurrijk vormgegeven poster in plaats van de normale oproepkaart. Met deze poster worden donors opgeroepen om deze weken tóch te komen geven, ook al denken veel mensen in deze tijd misschien aan zon, zee en lekker eten.

Als bloeddonor kun je na een oproep op alle vaste bloedbanklocaties in het land zonder reservering terecht. Dus ook vlakbij de Friese camping of het hotelletje aan zee. Bij de mobiele bloedbanken werken we vanwege het coronavirus met een tijdslot, waardoor het hier niet mogelijk is om zonder reservering langs te komen. Kijk voor de dichtstbijzijnde vaste locatie op sanquin.nl/locaties.

Als jij een oproep krijgt, kunnen we dan op je rekenen? We wensen je een heel fijne vakantie en hopen je snel te zien bij de bloedbank!

21 juli 2020

Lees het volgende of andere artikelen