We zoeken genezen coronapatiënten! Doe je mee?

Sanquin zoekt in totaal 16.000 mensen die COVID-19 gehad hebben en een aantal keer plasma willen doneren. Mensen die positief getest zijn op COVID-19, maar ook mensen die ernstige vermoedens hebben dat ze de ziekte gehad hebben, wordt gevraagd zich te melden.

Plasma doneren tegen corona?

Sanquin heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opdracht gekregen om 30.000 kg plasma met antistoffen in te zamelen, en daar een zogenaamde immunoglobuline (COVIG) van te maken. Dit is een geneesmiddel dat preventief ingezet kan worden voor kwetsbare mensen, om een beginnende ziekte in te dammen of zelfs te voorkomen dat het virus zich in een lichaam kan verspreiden. Je kunt hierbij denken aan ouderen in verpleeghuizen, mensen die een chemobehandeling ondergaan of in de wacht staan voor een transplantatie.

We hebben voor 30.000 kg plasma 16.000 donors nodig die 4-6 keer komen doneren. We zijn hard op weg, maar we hebben nu nog acht- tot tienduizend donors nodig. Een rekensom leert dat er in Nederland zo’n 12 miljoen mensen tussen de 18 en 65 zijn. Daarvan heeft op dit moment ongeveer 5% corona gehad. Dat zijn 600.000 mensen. Als 3% daarvan ons helpt, kunnen we een levensreddend geneesmiddel maken voor een heleboel kwetsbare mensen in Nederland!

Mensen die corona gehad hebben, óf ernstige vermoedens hebben dat ze het gehad hebben, kunnen zich aanmelden via Sanquin.nl. Via een aantal testvragen wordt bepaald of je inderdaad waarschijnlijk de ziekte gehad hebt, waarna je je online kunt aanmelden.

27 juli 2020