menu

Grote vraag naar bloed; voorraad onder druk

De bloedvoorraad van Sanquin staat onder druk. Dat komt omdat de vraag naar bloed in Nederland hoger is dan vóór de coronacrisis nu de reguliere zorg in de ziekenhuizen aan een inhaalslag is begonnen. Sanquin doet een dringende oproep aan donors die opgeroepen worden om daadwerkelijk te komen geven.

Met de daling van het aantal coronabesmettingen komt de reguliere zorg weer op gang. Operaties en ingrepen die vanwege infectiegevaar zijn uitgesteld, worden weer uitgevoerd. De coronamaatregelen hebben een achterstand aan reguliere ingrepen veroorzaakt, en die moet worden ingehaald. Dat betekent dat er nu bovengemiddeld veel operaties worden uitgevoerd, met een bijbehorend grote vraag naar bloed van alle bloedgroepen.

Vraag naar bloed hoger dan normaal

In de afgelopen twee maanden, sinds de start van de coronacrisis in Nederland, daalde de vraag naar bloed significant. Ziekenhuizen stelden alle ingrepen die niet dringend of levensbedreigend waren uit, om plaats te maken voor coronapatiënten.

Sanquin kon – ondanks alle coronamaatregelen - de Nederlandse vraag naar bloed in maart, april en begin mei goed aan. De afgelopen twee weken ziet Sanquin de vraag naar bloed weer toenemen tot het niveau van voor de coronacrisis en zelfs substantieel daarboven. In omringende landen is dezelfde ontwikkeling zichtbaar.

Vandaar een dringende oproep aan al onze bloeddonors: Heb je een oproep gekregen? Kom dan alsjeblieft doneren! Patiënten hebben je nodig.

25 mei 2020