menu
Menu
close

Nieuwsbericht

Sanquin onderzoekt mee in de strijd tegen het coronavirus

Nederland vecht tegen het coronavirus. Sanquin draagt daar op verschillende manieren aan bij. We testen het zorgpersoneel op besmetting, we verzamelen plasma van genezen patiënten voor de antistoffen en we doen onderzoek naar de immuniteit tegen het virus in Nederland.

Sanquin neemt deel aan internationale plasma-alliantie ter ontwikkeling van een COVID-19 geneesmiddel

Sanquin heeft zich aangesloten bij een internationale plasma-alliantie met als doel antistoffen uit plasma te verwerken tot een geneesmiddel als mogelijke behandeling voor patiënten met risico op ernstige complicaties door COVID-19. Door medewerking te verlenen aan deze alliantie, hoopt Sanquin een belangrijke bijdrage te leveren aan de mogelijke ontwikkeling van dit geneesmiddel.

Lees hier het hele artikel

Sanquin breidt testen op antistoffen COVID-19 fors uit

Sanquin breidt het aantal testen op antistoffen tegen het coronavirus (SARS-CoV-2) de komende tijd fors uit. Door het testen op antistoffen wordt in beeld gebracht hoe de ziekte zich verspreidt in Nederland. Met behulp van die informatie kunnen belangrijke beslissingen genomen worden over de uitweg uit de ‘intelligente lockdown’. In samenwerking met Sanquin heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) 1 miljoen testen besteld. 

Lees hier het hele artikel

Sanquin schiet Nederlandse zorg te hulp met testen op coronavirus

In de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op dinsdag 31 maart 2020 werd nogmaals duidelijk: Nederland vraagt om meer testcapaciteit naar coronapatiënten. Sanquin schiet daarin te hulp. Sanquin Diagnostiek en het Nationaal Screeningslaboratorium Sanquin (NSS), beide onderdeel van Sanquin Bloedvoorziening, gaan met een aanzienlijke capaciteit van 3.600 tests per 24 uur patiënten en zorgverleners testen op een coronabesmetting. Dat gebeurt met de zogenaamde PCR-test op COVID-19. 

Lees hier het hele artikel

Sanquin-onderzoek: Hoe breed is het coronavirus verspreid?

Hoe breed is het coronavirus al verspreid in Nederland en hoe snel kunnen we als samenleving immuniteit opbouwen tegen de ziekte? Dat onderzoekt Sanquin in samenwerking met het RIVM door bloed- en plasmadonors te testen. Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor de test, die expliciet niet gaat over individuele uitslagen, maar om de uitslag van een geanonimiseerde totale testgroep. 

Lees hier het hele artikel

Sanquin start met inzameling plasma van genezen coronapatiënten

Sanquin start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten. Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor de speciale plasmadonatie. De GGD legt contact met de ex-patiënten en zorgt voor deze speciale donorgroep.

Lees hier het hele artikel