Sanquin onderzoekt mee in de strijd tegen het coronavirus

Nederland vecht tegen het coronavirus. Sanquin draagt daar op verschillende manieren aan bij. We testen het zorgpersoneel op besmetting, we verzamelen plasma van genezen patiënten voor de antistoffen en we doen onderzoek naar de immuniteit tegen het virus in Nederland.

Corona-antistoffen bij donors landelijk gedaald

Ook in Nederland daalt het niveau van antistoffen tegen coronavirus, constateert Sanquin. In een meting over de afgelopen weken werd bij 4,0% van de donors antistoffen gevonden, tegen 5,4% afgelopen mei. 

Lees hier het hele artikel

Sanquins race tegen de klok voor een geneesmiddel

Sanquin gaat van 16.000 ex-coronapatiënten antistoffen afnemen om een geneesmiddel te kunnen ontwikkelen voor huidige coronapatiënten. “De hoeveelheid antistoffen in het bloed neemt af in verloop van tijd. Het is dus een race tegen de klok”, zegt Daphne Thijssen, lid Raad van Bestuur en directeur van de divisie Bloedbank, over het grootschalige project. “Dankzij de financiële bijdrage van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het mogelijk snel te schakelen.”

Check hier of jij plasma kunt doneren tegen corona

Lees hier het hele artikel

Ongeveer 5,5% van bloeddonors heeft corona-antistoffen

Sanquins tweede meting toont dat ongeveer 5,5% (+/- 0,5%) van de Nederlandse bloeddonors antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, een bescheiden stijging ten opzichte van de gemeten 3% in april. Dat wordt veroorzaakt doordat Nederland zich nu in het staartje van de piek van de uitbraak bevindt, en omdat de lockdown-maatregelen de verspreiding van het virus hebben beperkt. Dat is de voorlopige conclusie die Sanquin uit dit vervolgonderzoek trekt.

Lees hier het hele artikel

Sanquin neemt deel aan internationale plasma-alliantie ter ontwikkeling van een COVID-19 geneesmiddel

Sanquin heeft zich aangesloten bij een internationale plasma-alliantie met als doel antistoffen uit plasma te verwerken tot een geneesmiddel als mogelijke behandeling voor patiënten met risico op ernstige complicaties door COVID-19. Door medewerking te verlenen aan deze alliantie, hoopt Sanquin een belangrijke bijdrage te leveren aan de mogelijke ontwikkeling van dit geneesmiddel.

Lees hier het hele artikel

Sanquin schiet Nederlandse zorg te hulp met testen op coronavirus

In de persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op dinsdag 31 maart 2020 werd nogmaals duidelijk: Nederland vraagt om meer testcapaciteit naar coronapatiënten. Sanquin schiet daarin te hulp. Sanquin Diagnostiek en het Nationaal Screeningslaboratorium Sanquin (NSS), beide onderdeel van Sanquin Bloedvoorziening, gaan met een aanzienlijke capaciteit van 3.600 tests per 24 uur patiënten en zorgverleners testen op een coronabesmetting. Dat gebeurt met de zogenaamde PCR-test op COVID-19. 

Lees hier het hele artikel

Sanquin start met inzameling plasma van genezen coronapatiënten

Sanquin start met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. In een onderzoeksopzet kijken ziekenhuizen of de afweerstoffen in het plasma van genezen coronapatiënten helpen bij het verminderen van corona-symptomen bij andere patiënten. Mensen kunnen zich niet zelf aanmelden voor de speciale plasmadonatie. De GGD legt contact met de ex-patiënten en zorgt voor deze speciale donorgroep.

Lees hier het hele artikel

Plasma doneren tegen corona?

22 juni 2020