menu

Jouw lichaam: een unieke medicijnfabriek!

Niet alleen je bloedcellen, ook jouw plasma-eiwitten zijn van grote betekenis voor patiënten. Denk bijvoorbeeld aan antistoffen. Kun jij wat missen?

Ook bloeddonor worden? Meld je aan en red een leven! Wil je liever plasma geven? Stap dan nu over!

 

Antistoffen zijn heel belangrijk voor de afweer tegen bacteriën en virussen. Je lichaam maakt ze aan na een infectie of vaccinatie. Moeders geven ze door aan hun baby’s, al tijdens de zwangerschap en na de geboorte via borstvoeding. Zo krijgen baby’s even de tijd om hun eigen afweer op te bouwen.

Afweerstoornissen

Maar soms is er iets mis. Bij enkele zeldzame aangeboren afwijkingen maken kinderen niet genoeg antistoffen. Ze liggen vaak in het ziekenhuis met infecties en zijn altijd moe. Antistoffen uit donorplasma geven kinderen met afweerstoornissen vaak weer hun leven terug.

Antistoffen worden gezuiverd uit het plasma van duizenden bloed- en plasmadonors. Het plasma van al die donors wordt samengevoegd, en in verschillende stappen worden daar de antistoffen uit gehaald. Hiermee kunnen de infecties van al die patiënten worden bestreden.

Zoveel verschillende antistoffen, die kun je nooit namaken in het lab. Jouw lichaam is een unieke medicijnfabriek!

Auto-immuunziekten

Maar dat is niet alles. Antistoffen, ook wel immunoglobulinen genoemd, helpen ook bij tal van ziekten waarbij patiënten antistoffen tegen hun eigen lichaam maken: auto-immuunziekten. Hele hoge doses antistoffen helpen tegen uiteenlopende, vaak onbekende, zeldzame ziektes. Wereldwijd worden antistoffen tegen steeds meer auto-immuunziekten ingezet. Hoe dit precies werkt, is niet helemaal duidelijk, en dat verschilt ook nog eens van ziekte tot ziekte. Het lijkt erop dat antistoffen de balans in het afweersysteem weten te herstellen.

Plasmadonors nodig

Doordat er steeds meer toepassingen zijn voor therapie met antistoffen, is er ook steeds meer plasma nodig om patiënten te helpen. Vandaar dat we bloeddonors soms vragen om plasmadonor te worden.

13 januari 2020

Lees het volgende of andere artikelen