Een vlucht van de weg: drones voor bloedvervoer?

Op 21 november is het startsein gegeven voor een pilot met medische drones. PostNL en ANWB onderzoeken, samen met partners Erasmus MC en Sanquin, hoe drones ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld het vervoer van bloed, medicijnen en diagnostische monsters naar patiënten en zorglocaties. Dit initiatief, Medical Drone Service, onderzoekt welke bijdrage drones kunnen leveren in het brengen van zorg op het juiste moment en op de juiste plaats.

De pilot onderzoekt onder andere het vervoer van bloedproducten tussen Sanquin Bloedbank en ziekenhuizen, of van een specifiek bloedproduct tussen twee uitgiftecentra. Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Dit is veiliger en wellicht zelfs sneller omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer en dus niet te maken krijgt met files of verkeerslichten.

Het Erasmus MC ziet dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de kosten en de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk staan. Met het initiatief Medical Drone Service wordt onderzocht hoe de zorg meer in de woonwijk van de patiënt gebracht kan worden. Medische drones verkorten hopelijk de routes en organiseren dan daarmee zorg sneller en efficiënter.

De pilot duurt drie jaar, waarin wordt onderzocht hoe een veilige en betrouwbare vliegoperatie gerealiseerd kan worden. PostNL helpt de zorgmarkt reeds met slimme zorglogistiek en wil middels deze pilot samen met de zorg kijken hoe nieuwe mobiliteitsvormen de zorg anders kunnen organiseren. ANWB Medical Air Assistance, het vliegbedrijf dat de traumahelikopters vliegt, zal deze vliegoperatie uitvoeren. 
Meer informatie is te vinden op Medicaldrone.nl.

21 november 2019