Ook onze viervoeters geven bloed

Ook huisdieren hebben wel eens donorbloed nodig. In het Overijsselse Nijverdal staat een van de weinige dierenbloedbanken van Europa. Elk jaar staan zo’n zeshonderd honden en katten bloed af. Daarmee redden ze levens van duizenden andere honden en katten uit Nederland, België en Duitsland. Oprichter Cris van der Meiden vertelt hoe het begon.

Aanvankelijk had Cris als dierenarts zelf wat zakjes bloed op voorraad, maar al snel had hij vaker donorbloed nodig dan hij zelf kon regelen. Tijd voor een dierenbloedbank. “Ik zocht contact met Sanquin, we deelden kennis en ik kon hun apparaten gebruiken. Zo is het allemaal begonnen.”

Dierenbloedbank
Dierenbloedbank
zoom_out_map

Het aantal dierendonors neemt toe. Dit geldt ook voor de vraag naar bloed, vermoedelijk omdat het aanbod er nu is, en omdat mensen meer te besteden hebben dan vroeger. “We krijgen steeds meer vragen uit het buitenland,” aldus Cris. “In Europa zijn we een van de weinige dierenbloedbanken. In Nederland kan doneren alleen in Nijverdal.” Soms vragen mensen of de dierenbloedbank bij hen langskomt. Cris: “We hebben wel eens gedacht aan een mobiel priklab, maar dat is nu nog niet haalbaar. Er zijn bij één donatie maar liefst drie assistentes en een dierenarts nodig.”

Verreweg de meeste donaties komen van honden

Ook geven steeds meer katten bloed, maar waarom alleen honden en katten? Daar is simpelweg de meeste vraag naar. In theorie kunnen andere dieren ook bloed doneren, bijvoorbeeld veulens. Als die in de eerste 24 uur na de geboorte geen moedermelk drinken, krijgen ze geen cruciale antistoffen binnen. We zouden ze plasma kunnen geven. Wie weet gebeurt dat in de toekomst.

Dierenbloedbank
Dierenbloedbank
zoom_out_map

De dierenbloedbank onderzoekt eerst het bloed van de donor, want dieren hebben ook bloedgroepen en doneren kan alleen aan dieren met dezelfde bloedgroep. Verder moet de hond of kat gezond, zwaar genoeg en minimaal een jaar oud zijn. Zo heeft het dier geen last van de donatie en wordt de ontvanger van het bloed er niet ziek van. De eigenaren krijgen vier tot zes keer per jaar een oproep om met hun dier langs te komen. Het doneren zelf duurt vijf tot zeven minuten. Natuurlijk krijgt de hond of kat na afloop iets lekkers.

“Ik denk nog vaak aan de Rotterdamse kat”

Cris heeft veel meegemaakt in zijn praktijk, maar de Rotterdamse kat zal hij nooit vergeten. “Ze was bevallen, maar kreeg een bloeding. De dierenambulance heeft haar, begeleid door een politieauto, naar Nijverdal gereden. Na een bloedtransfusie kon ze gezond weer naar huis. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Wist je dat… 

  • Het niet uitmaakt van welk ras de hond of kat is om te kunnen doneren?
  • Honden twee verschillende bloedgroepen hebben? DEA 1.1 positief of negatief.
  • Katten drie verschillende bloedgroepen hebben? A, B of AB.
  • Honden minimaal 22 kg moeten wegen om te doneren en katten minimaal 4 kg?
  • De dierenbloedbank ook zieke honden en katten behandelt?

Ook bloeddonor worden? Meld je aan en red een leven!

01 oktober 2019