Elke oproep telt!

Bij Sanquin kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe blij we met je zijn. Als donor doe je iets belangrijks voor ons en daarom doen wij graag iets voor jou. Zo proberen we je donorschap zo comfortabel mogelijk te maken. Samen met jou houden we mensen in leven, hebben patiënten een kans op genezing of krijgen ze een betere kwaliteit van leven. Jouw donatie is daarbij keer op keer van groot belang.

“De juiste hoeveelheid bloedproducten luistert heel nauw”

Iemand die als geen ander weet hoe belangrijk je bent, is Onno Wisman, supply chain manager bij Sanquin. Zijn primaire taak: ervoor zorgen dat er voldoende (soorten) bloedproducten zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Onno weet dat ‘voldoende’ nooit ‘vanzelfsprekend’ is: “De juiste hoeveelheid bepalen luistert heel nauw”, vertelt Onno. “Bloedproducten zijn relatief kort houdbaar, waardoor we er geen grote voorraden van kunnen aanleggen. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten bloedproducten en ook veel verschillende donors die, afhankelijk van hun bloedgroep en inzetbaarheid, vaker of minder vaak worden opgeroepen. Een heel dynamisch en omvangrijk proces.”

Cruciaal in dit proces is de oproep die je als donor van ons ontvangt. “Klopt", beaamt Onno. “Onze hele planning is daarop afgestemd. Allereerst kijken we daarbij naar de verwachte vraag vanuit de ziekenhuizen. Zo bepalen we de hoeveelheid die we van alle bloedproducten nodig hebben en nodigen daar het benodigde aantal donors voor uit, verdeeld over de vaste en mobiele locaties.”

“Als je een oproep krijgt, ben je ook echt nodig.”

Dus als je een oproep krijgt, ben je ook echt nodig? Onno: “Nou en of! Alles draait om de opkomst van de donors die we nodig hebben om 24/7 in bedrijf te kunnen zijn en om altijd de ziekenhuizen van bloedproducten te kunnen voorzien. We moeten continu de voorraad monitoren en daarbij moeten we met van alles rekening houden. Of het slecht weer is of juist weer heel warm, want dat merken we in de opkomst van onze donors. Calamiteiten zoals verkeersongelukken, of neem de aanslag in de tram in Utrecht eerder dit jaar. Direct is er op onze afdeling overleg. Welke voorraad hebben we nu? Is er verandering in de vraag van de ziekenhuizen en wat doen we ermee?”

Door jouw inzet kunnen we dus altijd adequaat reageren. Daarom zien we altijd graag dat iedereen reageert als de oproep op de mat valt. Het is natuurlijk geen probleem als je een keer niet kunt, maar laat het weten zodat we voor jou iemand anders kunnen oproepen. Op die manier houden we de voorraad op peil. Zoals gezegd luistert dat nauw. Maar samen met jou als donor krijgen we dat altijd weer voor elkaar. Dankjewel!"

01 juli 2019