Verbeteren kankertherapie

Immunotherapie verbeteren door kankercellen beter zichtbaar te maken voor het afweersysteem. Oud-Alpe d'HuZes-award winnaar Robbert Spaapen kan met een nieuwe subsidie zijn onderzoek voortzetten.

Aan Sanquinonderzoeker Robbert Spaapen is een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend. Hij wil daarmee tumorcellen beter zichtbaar maken voor het afweersysteemeen. Een Vidi is een belangrijke persoonlijke subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor ervaren onderzoekers. In 2016 kreeg Robbert voor zijn onderzoek een beurs van Alpe d’HuZes en beklom toen met een team van Sanquin zelf ook de berg. Met de NWO-beurs kan hij zijn onderzoek voortzetten. Hij vertelt hier over zijn onderzoek.

ROBBERT SPAAPEN: “Kankerpatiënten krijgen steeds vaker immunotherapie, een behandeling die het afweersysteem aanzet of versterkt. Voor een betere kans op genezing onderzoek ik met mijn groep hoe we immunotherapie bij tumoren kunnen verbeteren.

We proberen tumoren, waaronder leukemie, beter zichtbaar te maken voor het afweersysteem. Eerder ontdekten we al dat sommige kankercellen minder goed herkend worden doordat ze zich bedekken met gesuikerde vetten: glycosphingolipiden. Therapie die gericht is op het remmen van deze moleculen zou bestaande immunotherapie kunnen versterken.

We weten nu dat het ingewikkelder ligt. Ook gewone lichaamscellen bevatten gesuikerde vetten, alleen is de samenstelling anders dan op tumorcellen. Met deze nieuwe beurs gaan we onderzoeken hoe het komt dat gesuikerde vetten op tumorcellen een effectieve afweerreactie belemmeren en willen we de exacte opbouw vinden van de gesuikerde vetten die daar verantwoordelijk voor zijn.

Daarvoor gaan we deze moleculen uit tumorcellen van patiënten halen en ze analyseren. Hoe beter we de samenstelling en functie van die gesuikerde vetten begrijpen, hoe groter de kans is dat we nieuwe medicijnen kunnen ontwikkelen voor kankerpatiënten.” 

Robbert Spaapen is groepsleider bij de afdeling Immunopathologie van Sanquin Research.

Robbert Spaapen
Robbert Spaapen
zoom_out_map
03 juni 2019