Uitsteltermijnen worden verkort

De uitsteltermijn voor mannen die seks hebben gehad met mannen (MSM) wordt per 1 juli 2019 verkort. Uitstel voor bloeddonatie na het laatste seksuele contact met een andere man wordt verkort naar vier maanden. Deze vier maanden uitstel wordt vanaf dan ook gehanteerd voor andere risico’s op het krijgen van een bloedoverdraagbare infectieziekte. Met deze maatregel wordt discriminatie zo veel mogelijk vermeden en blijft de patiëntveiligheid in stand.

Om tot dit nieuwe beleid te komen, heeft Sanquin in de voorgaande jaren uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en beschikbare praktijkinformatie uit binnen- en buitenland bestudeerd, zelf onderzoek uitgevoerd en overleg gepleegd met het Ministerie van VWS, patiëntenorganisaties en het COC.

Waarom vier maanden?

De termijn van vier maanden wordt gehanteerd vanwege de windowfase: op het moment dat een donor besmet wordt met een bloedoverdraagbare infectieziekte, is deze besmetting niet onmiddellijk in het bloed aantoonbaar. Het duurt een aantal weken tot maanden voordat de besmetting kan worden aangetoond, terwijl het bloed van de donor in deze fase voor de ontvangende patiënt wel besmettelijk kan zijn. Bij hepatitis B kan dit tot vier maanden duren, die periode moet in elk geval worden afgewacht.

Niet alleen MSM

Ook de uitsteltermijn van andere risicofactoren wordt teruggebracht tot vier maanden. Het gaat dan bijvoorbeeld om donors die een tatoeage of piercing hebben laten zetten, betaalde seks hebben gehad, acupunctuur of een (flexibele) endoscopie hebben ondergaan.

Net als voorheen zal Sanquin het eigen beleid continu evalueren en op basis van verder onderzoek - zo nodig - aanpassen.

27 juni 2019