menu

Maximale leeftijd donorschap naar 79 jaar (per 3 april)

Sanquin krijgt met grote regelmaat vragen van donors over het verhogen van de maximale leeftijd. Tot nu toe was het geven van bloed, plasma en trombocyten mogelijk tot en met de leeftijd van 69 jaar. Per 3 april wordt de maximale leeftijd verhoogd naar 79 jaar.

Dit houdt in dat donors hun donorschap kunnen voortzetten tot en met 1 dag voor hun 80ste verjaardag. Deze wijziging geldt voor alle bloed-, plasma- en trombocytendonors.

Waarom kan nu de maximale leeftijd wél worden verhoogd?

Er is literatuuronderzoek gedaan bij Sanquin en er is gekeken naar de ervaring van bloedbanken in andere westerse landen die een hogere maximale leeftijd hanteren. Uit verscheidene publicaties en ervaringen in deze landen blijkt dat het geven van bloed, plasma of trombocyten ook na de leeftijd van 69 jaar verantwoord en veilig is. Ook het feit dat mensen tot op hogere leeftijd fit blijven, heeft bijgedragen aan het nieuwe beleid.

Is het langer dan een jaar geleden dat je 70 jaar bent geworden en/of langer dan een jaar geleden dat je hebt gegeven? Dan is het helaas niet meer mogelijk om je opnieuw in te schrijven.

14 maart 2018