Wereldkankerdag: “Het zet je wereld op z’n kop”

Op 4 februari 2018 is het Wereldkankerdag. Wanneer je met kanker wordt geconfronteerd, staat je wereld op z'n kop. De ziekte en de behandeling daarvan hebben niet alleen een enorme impact op het lichaam, maar zijn voor veel mensen ook emotioneel en sociaal zeer ingrijpend.

Sanquin draagt haar steentje bij met onderzoek en diagnostiek van kankerpatiënten. En met heel veel zakken bloed.

Vorig jaar volgden we in een videoreeks de toen vijftienjarige leukemiepatiënt Nina die chemotherapie moest ondergaan. Haar ziekte zette haar wereld op zijn kop. “Voor een meisje van vijftien is het echt niet tof om kaal te zijn. Daarbij ben ik door de medicijnen en chemo ook nog eens veel aangekomen.” Sanquin is op meerdere manieren betrokken geweest tijdens de kuur van Nina. Ze kreeg bloedtransfusies om haar Hb hoog genoeg te houden zodat ze chemo kon ontvangen. Ook speelde Sanquin een belangrijke rol bij de diagnostiek en behandelkeuze van haar ziekte.

Laatste kuur

Vorige week kreeg Nina dan eindelijk haar laatste chemokuur, een feestje waard. Twee jaar lang heeft ze hard gewerkt om alle chemo’s, ingrepen en complicaties te doorstaan. Rond de kerst is er nog een bloedprop in haar hoofd gevonden, waarvoor ze nog steeds twee keer per dag trombosespuitjes krijgt. Nina is nog vaak moe, maar herstelt volop. Ze ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Eindelijk weer meedoen met leeftijdsgenoten, naar school en naar feestjes.

zoom_out_map

20 jaar kankeronderzoek

Dit jaar bestaat Sanquin 20 jaar. Op het gebied van kankeronderzoek zijn er in de afgelopen jaren veel ontdekkingen gedaan. Hier hebben Sanquin-onderzoekers ook aan meegewerkt. Zoals het Laboratorium voor Celtherapie, dat betrokken is bij stamceltransplantaties en nieuwe celtherapieën ontwikkelt. En onze diagnostiek, die het beenmerg van patiënten met leukemie onderzoekt en bepaalt om wat voor soort leukemie het gaat. Hier kan de behandeling op worden afgesteld.

02 februari 2018