Ferritine meting IN Donors – de Effectiviteit van ijzer Monitoring

Met de FIND’EM-studie willen we evalueren of het meten van ferritine, en het uitstellen van donaties voor donors met lage ferritinewaarden, helpt de ijzervoorraad van donors beter te bewaken en lage hemoglobinewaarden te voorkomen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijke effecten op symptomen van bloedarmoede en de algemene gezondheid van donors.

Meedoen? 

Klik dan op onderstaande link en vul daarna het wachtwoord in. Dit wachtwoord kun je vinden in de uitnodigingsbrief.

Ja, ik doe mee aan het onderzoek

Wat? 

FIND’EM staat voor ‘Ferritine meting IN Donors – de Effectiviteit van ijzer Monitoring’. Met de FIND’EM-studie willen we evalueren of het meten van ferritine, en het uitstellen van donaties voor donors met lage ferritinewaarden, helpt de ijzervoorraad van donors beter te bewaken en lage hemoglobine waarden te voorkomen. Daarnaast onderzoeken we de mogelijke effecten op symptomen van bloedarmoede en de algemene gezondheid van donors. We hopen met deze studie inzicht te krijgen in hoe we de gezondheid van donors zo optimaal mogelijk kunnen houden. 

Waarom?

Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen en de opslag van ijzer in de lever en het beenmerg. Iemands ferritinewaarde is een goede maat voor de ijzervoorraad van het lichaam. IJzer is nodig voor de aanmaak van hemoglobine, dat zorgt voor het zuurstoftransport naar alle organen. Een tekort aan ijzer kan op lange termijn leiden tot bloedarmoede. 
Om bloedarmoede voor te zijn, heeft Sanquin stapsgewijs ferritine metingen ingevoerd. Met de ferritinemeting wordt jouw ijzervoorraad goed in de gaten gehouden. Eind 2017 is Sanquin gestart met de stapsgewijze invoer van de ferritinemeting, naast de al bekende vingerprik. Deze vingerprik blijft behouden om voorafgaand aan elke donatie jouw hemoglobinewaarde te meten, om te kunnen bepalen of je veilig bloed of plasma kunt geven. 

Wie?

Iedereen die volbloed doneert op een vaste afnamelocatie van Sanquin kan meedoen aan de studie. Ben je in februari of maart 2019 al benaderd voor dit onderzoek? Dan mag je nog een keer meedoen.

Wat vragen wij?

Indien je bent uitgenodigd en meedoet aan de studie, word je eenmalig gevraagd een vragenlijst in te vullen. Daarnaast vragen wij jouw toestemming om de vragenlijstgegevens te koppelen aan je donatiegegevens, zoals je hemoglobine- en ferritinewaarden. Tot slot zullen wij, indien je op het Keurings- en Afnameformulier toestemming hebt gegeven voor het gebruik van restmateriaal voor onderzoek, jouw ferritinewaarde meten in opgeslagen restmateriaal van jouw donatie.

Heb je nog vragen? Kijk hieronder dan eerst even bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet bij? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-22176791.

Veelgestelde vragen

 • Wat is ferritine?

  Het ferritinegehalte in het bloed is een goede maat voor de ijzervoorraad in je lichaam. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen en is nodig voor opslag van ijzer in de lever en in het beenmerg.

  Wat is de functie van ijzer in het bloed?

  Om hemoglobine (Hb) aan te maken is ijzer nodig. Hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport naar alle organen zodat ze goed werken. Maar als je niet genoeg ijzer hebt, kan dit op de lange termijn tot bloedarmoede leiden.

  IJzervoorraad te laag, en nu?

  Van een ijzertekort hoef je niet direct last te hebben, maar leidt dit tot bloedarmoede dan geeft dit meestal wel klachten. Klachten kunnen zijn vermoeidheid, spierzwakte, concentratieproblemen en hoofdpijn. Het is dan belangrijk om maatregelen te nemen om de ijzervoorraad weer op peil te krijgen. Om bloedarmoede voor te zijn, voeren we stapsgewijs - per groep afnamelocaties - een ferritinemeting in. Met de ferritinemeting houden we jouw ijzervoorraad goed in de gaten.

 • Meten andere bloedbanken ook ferritine?

  Om te voorkomen dat donors een hemoglobine- of ijzertekort ontwikkelen meet Sanquin - volgens de Europese richtlijn - vooraf aan iedere donatie het Hb door middel van een vingerprik. Ook andere bloedbanken in Europa volgen deze Europese richtlijn.

  De ferritinemeting is niet opgenomen in de Europese richtlijn. Wel zijn er enkele landen die deze meting al uitvoeren (Tsjechië, Italië en Denemarken), maar niet op precies dezelfde wijze als Sanquin. Daarnaast zijn er enkele landen die onderzoek doen naar het invoeren van de ferritinemeting (Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Malta, Portugal en het Verenigd Koninkrijk).

 • Waaruit bestaat mijn bloed?

  Je bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. De andere helft bestaat uit bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes).

 • Wat is Hb (hemoglobine)?

  Hb is de afkorting van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Een belangrijk deel van hemoglobine bestaat uit ijzer. Met dit ijzer bindt hemoglobine zich aan zuurstof. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te functioneren. De rode bloedcellen in het bloed kunnen door hun hemoglobine zuurstof door je hele lichaam verspreiden. Hemoglobine is dus een belangrijk eiwit.

  Bloed geven en hemoglobine

  Elke keer voordat je bloed geeft, krijg je een korte medische controle. Hierbij wordt ook je Hb-waarde bepaald. Deze moet namelijk hoog genoeg zijn om veilig bloed of plasma te kunnen geven. 

  Voor bloeddonatie:

  • bij een man minimaal 8,4 mmol/l
  • bij een vrouw minimaal 7,8 mmol/l

  Voor plasmadonatie:

  • bij een man minimaal 8,1 mmol/l
  • bij een vrouw minimaal 7,5 mmol/l
 • Ik wil de vragenlijst invullen, maar ik heb geen of een slechte internetverbinding.

  Je kunt de vragenlijst ook op een andere locatie, bijvoorbeeld thuis, invullen. Wil je dat wel zo snel mogelijk doen? Mocht het digitaal echt niet lukken, vraag dan een afnamemedewerker om een papieren vragenlijst en stuur deze met de antwoordenvelop terug.

 • Mag ik meedoen aan de studie als ik plasmadonor ben?

  Nee, helaas kun je niet meedoen aan de studie als je plasmadonor bent.

 • Ik ben al eerder benaderd voor deze studie. Mag ik nog een keer meedoen?

  Jazeker, heel graag. Voor de studie worden op verschillende momenten donors benaderd om mee te doen. Als je toevallig twee keer tijdens een meetperiode komt doneren, word je twee keer gevraagd om aan het onderzoek mee te doen. Bij het uitwerken van het onderzoek is hiermee al rekening gehouden. Wij hopen dat je het niet vervelend vindt om nog eens mee te doen.

 • Ik ben het wachtwoord van de vragenlijst kwijt. Wat nu?

  Stuur een mail naar [email protected] of bel naar 06-22176791. Deze contactgegevens zijn alleen bedoeld voor onderzoeksdoeleinden. Vul voor andere vragen het algemene contactformulier in of bel naar onze donorinformatielijn (0800-5115).

 • De digitale vragenlijst werkt niet. Wat nu?

  Probeer het in een andere browser. Mocht het nog steeds niet lukken, mail naar [email protected] of bel naar 06-22176791. Vergeet daarbij niet je adres te vermelden. Indien nodig sturen wij je zo snel mogelijk een papieren vragenlijst toe.

 • Wat moet ik doen als de sticker met het donatienummer ontbreekt op het instructieformulier voor de vragenlijst?

  Bij het invullen van de  vragenlijst heb je de mogelijkheid om je donornummer in te vullen wanneer je het donatienummer niet weet.

 • Kan ik meedoen met het onderzoek wanneer ik ben uitgesteld of mijn donatie mislukt is?

  Ja dat kan! We vragen je om dan alsnog een vragenlijst in te vullen.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward