menu

Alles over ons jubileumjaar

Van 1930 tot 1998 was de bloedinzameling in ons land de taak van verschillende organisaties. In 1998 gingen deze diensten samen verder: Sanquin was geboren. Dit jaar vieren we daarom ons 25-jarig bestaan. En dat doen we graag met onze donors, medewerkers en supporters. Op deze pagina vind je alle jubileumactiviteiten. 

Bakwedstrijd! Deel jouw recept voor een gezonde koek

Komende weken gaan we - met hulp van Meesterkok en Meester Patissier Rudolph van Veen - op zoek naar het winnende recept voor een nieuwe snack die perfect is voor na jouw bloed- of plasmadonatie. 

Is jouw recept lekker, gezond, spectaculair, of juist briljant in zijn eenvoud? Inschrijven kan tot 28 mei. Op 27 juni is de grote bakfinale. 

25 fascinerende feitjes en getallen over bloed

Wat is gladiatorenbloed? En zijn er dieren zonder bloedsomloop?

Bloed is magisch. Het houdt ons in de eerste plaats in leven. Maar het vertelt ook van alles over onze gezondheid, over wat we doen en wie we zijn. Bloed is een spiegel voor hoe we ons voelen: het kan stromen, ruisen, kruipen, stollen, koken en bevriezen. We hebben 25 fascinerende bloedfeitjes voor je verzameld.

De geschiedenis van Sanquin in een notedop

De vroegste mens hadd het al begrepen: je moet voldoende bloed in je lichaam hebben om te kunnen blijven leven. Toch is het nog maar kort geleden dat Nederland een eigen bloedvoorziening kreeg: in 1930!

In 1998, 25 jaar geleden, werden verschillende diensten samengevoegd tot 1 organisatie: Sanquin.