Bekende bloed gezegdes 

Er zijn een heleboel spreekwoorden en gezegdes over bloed. Als iemand blauw bloed heeft, dan weet je bijvoorbeeld dat diegene van adel is. Zo zijn er nog veel meer uitspraken. We zetten de belangrijkste uitdrukkingen op een rij en leggen uit wat het betekent.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan’ betekent dat iemand zijn ware aard niet kan verbergen. Het kan ook betekenen dat je een zwak hebt voor een oude liefde of passie. Daar zal je uiteindelijk toch iets mee doen.

In de uitdrukking ‘bloed kruipt waar het niet gaan kan’ staat bloed voor iets van jezelf. Je karakter, voorkeur of afkomst. ‘Kruipen’ staat ervoor dat het bloed altijd wel een weg vindt. In de praktijk wordt deze uitspraak in meerdere situaties gebruikt.

Doen alsof je neus bloedt

Als je ‘doet alsof je neus bloedt’, dan doe je alsof je van niets weet. Je kiest er dus bewust voor om je ergens niet mee te bemoeien. Deze uitdrukking komt van de bloedneus.

Als je een bloedneus hebt, ben je daar meestal erg druk mee. Je stopt met je bezigheden om het bloed te stelpen en je neus schoon te maken. Als je doet alsof je een bloedneus hebt, terwijl dat niet zo is, dan is dat een afleidingsmanoeuvre. Een goed excuus om je even aan de situatie te onttrekken.

Mijn bloed kookt

‘Mijn bloed kookt’ betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is. 

Doekje voor het bloeden

‘Een doekje voor het bloeden’ staat voor een (te) kleine troost. De betekenis wordt ook wel eens omschreven als ‘een symbolische maatregel’. Je krijgt wel iets tegen het bloeden, maar het heeft weinig zin. Je had liever gehad dat je helemaal niet bloedde.

Kwaad bloed zetten

‘Kwaad bloed zetten’ betekent dat je iemand erg boos maakt. Je doet iets wat een negatieve reactie oproept bij een ander.

Het is een uitspraak die je vaak hoort in het nieuws. Bijvoorbeeld: “De maatregel van president X zette kwaad bloed bij land Y.” Dat betekent dat het land kwaad wordt van de maatregel van de president. Je kan deze uitdrukking ook in andere situaties toepassen.

Bloedmooi

‘Bloedmooi’ betekent erg mooi, oogverblindend, beeldschoon. Bloedmooi is dus een overtreffende trap van mooi. Vaak wordt de term ‘bloedmooi’ gebruikt voor een persoon (‘zij is bloedmooi’).

Iemand het bloed onder de nagels vandaan halen

‘Iemand het bloed onder de nagels vandaan halen’ betekent dat jij degene erg irriteert. Ook kan het betekenen dat je hem of haar treitert. Vaak zeggen mensen het over een ander: ‘Hij haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.’ Soms wordt de uitdrukking gebruikt voor situaties. Bijvoorbeeld in de zin: ‘alledaagse dingen die het bloed onder je nagels vandaan halen’. 

Iemands bloed kunnen drinken

Iemands bloed kunnen drinken betekent dat je iemand haat. Als je zegt: “Ik kan iemands bloed wel drinken!”, dan bedoel je dat je een erge hekel hebt aan die persoon.