menu menu

Sikkelcelziekte 

In Nederland hebben ongeveer 2000 mensen de diagnose sikkelcelziekte. Elk jaar komen er 60 tot 80 nieuwe patiënten bij. Meestal word je als kind gediagnosticeerd. Maar het komt ook voor dat de ziekte pas op latere leeftijd wordt ontdekt.

Sikkelcelziekte is erfelijk en kan niet worden genezen. Wel zijn er manieren om de symptomen te verminderen en complicaties tegen te gaan. Voor bloedtransfusies, een van de meest voorkomende behandelingen, is de patiënt afhankelijk van bloeddonors.

Wat is sikkelziekte? 

Sikkelcelziekte is een erfelijke ziekte die onder andere bloedarmoede veroorzaakt. Het houdt in dat er afwijkende rode bloedcellen gemaakt worden die een andere vorm kunnen aannemen. Niet rond, maar de vorm van een sikkel of een halve maan. Dat verklaart de naam van deze aandoening, die ook wel ‘sikkelcelanemie’ wordt genoemd. 

Gezonde rode bloedcellen leven gemiddeld 120 dagen. Je beenmerg maakt de hele dag door nieuwe cellen aan. Helaas worden sikkelcellen sneller afgebroken dan gezonde, donutvormige bloedcellen. Sikkelcellen worden na gemiddeld 17 dagen al afgebroken. Daardoor ontstaat er een tekort aan rode bloedcellen, een bloedarmoede (anemie). Sommige patiënten krijgen geelzucht. Daarnaast maken patiënten zogeheten crises door.

Wat gebeurt er bij een sikkelcelcrisis?

Bij een sikkelcelcrise ontstaat er een verstopping in een bloedvat door klontering van sikkelcellen. Hierdoor krijgt het weefsel niet genoeg zuurstof, wat veel pijn veroorzaakt. Ook kan het organen beschadigen.

Sanquin doet onderzoek naar sikkelcelziekte

Zoals je leest, is er best veel bekend over sikkelcelanemie. Sanquin doet onderzoek naar sikkelcelziekte en andere vormen van chronische bloedarmoede, om de diagnostiek en behandeling te verbeteren. Hoe meer we weten over bloed, hoe beter patiënten behandeld kunnen worden.

Afhankelijk van bloeddonors

Danischa is een vrolijk meisje dat ondanks haar sikkelcelziekte een fijn leven leidt. Dat heeft ze vooral te danken aan de bloedtransfusies die zij ontvangt. 

Danischa’s moeder vraagt zich af hoe het verder moet: de rest van haar leven transfusies, of toch een stamceltransplantatie? Voorlopig zal Danischa afhankelijk blijven van bloeddonors. Wil jij iets betekenen voor mensen met bloedziektes, zoals sikkelcelziekte? Kijk of het bloeddonorschap iets voor jou is.