menu menu

Bloedgroep O-positief

De bloedgroepen worden ingedeeld aan de hand van de antigenen die aan de buitenkant van de cellen zitten. Bloedgroep O is gekoppeld aan mensen waarvan de cellen geen antigenen bezitten. Bevatten de cellen wel resus-antigenen dan ben je O-positief, zonder resus-antigeen ben je O-negatief.

Bloedgroep O+ zijn dus personen waarvan de rode bloedcellen de resus dragen.

Hoe zeldzaam is bloedgroep O-positief? 

Deze bloedgroep komt in Nederland het meeste voor. Maar liefst 39,5 procent van de Nederlanders is O-positief.

Aan wie kan je bloed geven met bloedgroep O-positief? 

Omdat veel mensen O-positief hebben, roepen we regelmatig bloeddonors met deze bloedgroep op om bloed te geven. Ook patiƫnten met de bloedgroep A-positief, B-positief en AB-positief kunnen dit bloed ontvangen. Ben jij nog geen bloeddonor? We hebben je hard nodig, dus meld je nu aan als bloeddonor

Geef je bloed met een bepaald antigeen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam deze antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Ook de resusfactor moet kloppen om bloed te kunnen toedienen. Als je rode bloedcellen dit antigeen dragen, dan is je bloed resus-positief. In dat geval mag je bloed niet toegediend worden aan personen die dat resus-antigeen niet hebben (resus-negatief). Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder resusfactor ontvangen. 

Bloeddonor worden?