Bloedgroep O-positief

38,2% van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep 0-positief (0+). Deze bloedgroep komt het vaakst voor in ons land. Als je bloedgroep 0-positief hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief jouw gedoneerde bloed ontvangen.

Waarom kan niet iedereen mijn bloed ontvangen?

Welke bloedgroep je hebt, hangt af van welk antigeen er in je rode bloedcellen zit. Als jij bloed doneert met een bepaald antigeen aan een patiënt die dat antigeen niet heeft, vallen de antistoffen in het bloed van de patiënt jouw bloed aan. Door deze afweerreactie komt het lichaam in gevaar.

Van wie kan bloedgroep 0 bloed ontvangen? 

Een persoon met bloedgroep 0 kan alleen bloed ontvangen van bloedgroepen 0-positief of 0-negatief (afhankelijk van de rhesusfactor). Iemand met bloedgroep 0 heeft antistoffen tegen de bloedgroepen A en B, en kan deze dus niet ontvangen.  

Lees alles hierover op onze pagina over bloedgroepen. Hier kom je ook meer te weten over hoe bloedgroepen worden bepaald, welke bloedgroepen belangrijk zijn voor donatie en hoe vaak ze voorkomen.

Welke bloedgroep heb ik?

Met behulp van speciale testapparatuur kunnen wij je bloedgroep achterhalen. Dit gebeurt tijdens je eerste afspraak nadat je je hebt aangemeld als donor. De uitslag volgt later. Ook donor worden? Heel graag! Met jouw bloed redden we levens en maken we medicijnen, dus we zijn je ontzettend dankbaar. Lees alles over wat het donorschap inhoudt.