menu menu

Bloedgroep O-negatief

Er zijn vier belangrijke bloedgroepcategorieën, die genoemd worden naar de antigenen die aan de buitenkant van de rode bloedcellen zitten. Bloed zonder antigenen is gekoppeld aan de bloedgroep O. Je kunt O-positief of O-negatief zijn. Dit heeft te maken met de resus-antigenen. Heb je geen resus-antigeen, dan ben je O-negatief. 

Bloedgroep O- zijn dus personen waarvan de rode bloedcellen geen antigenen dragen. 

Hoe zeldzaam is bloedgroep O-negatief? 

7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep O-negatief. 

Aan wie kan je bloed doneren met bloedgroep O-negatief? 

Het is een bijzondere bloedgroep, omdat deze als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Deze donors worden ook wel universele donors genoemd. Om ervoor te zorgen dat er voldoende O-negatief bloed op voorraad is, zijn nieuwe bloeddonors nodig. Word daarom nu bloeddonor bij Sanquin. 

Geef je bloed met een bepaald antigeen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam deze antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Ook de resusfactor moet kloppen om bloed te kunnen toedienen. Als je rode bloedcellen dit antigeen dragen, dan is je bloed resus-positief. In dat geval mag je bloed niet toegediend worden aan personen die dat resus-antigeen niet hebben (resus-negatief). Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder resusfactor ontvangen. 

Bloeddonor worden?