menu

Bloedgroepdieet

Volgens het bloedgroepdieet bepaalt je bloedgroep wat je wel en niet mag eten. Hoe veel klopt daarvan?

Wat is het bloedgroepdieet?

Bij het bloedgroepdieet wordt ervan uitgegaan dat het van je bloedgroep afhangt welke voedingsmiddelen goed voor je zijn en welke je beter kunt vermijden. Het hangt in dit geval dus van je bloedgroep af of een bepaald product de spijsvertering ondersteunt of juist afweerreacties in het lichaam oproept. 

Bloedgroependieet in het kort

Bij elke bloedgroep is het mogelijk om voedingsmiddelen in te delen in drie categorieƫn, namelijk:

  • Gunstig: hier reageert het lichaam goed op. 
  • Vermijden: voedingsmiddelen die in hoge mate slecht werken voor je lichaam
  • Neutraal: deze zijn goed voor iedereen en zijn in de eerste plaats voedzaamheid en bieden voedingswaarde. 

Bloedgroep A; mensen met de bloedgroep A zouden moeite hebben met het verteren van vlees en zuivelproducten.

Bloedgroep AB; mensen met bloedgroep AB vormen een combinatie van bloedgroep A en B. Tarweproducten zou deze groep zoveel mogelijk moeten vermijden. 

Bloedgroep B; ook mensen met bloedgroep B zouden tarweproducten beter kunnen laten staan. Deze zouden de stofwisseling namelijk remmen. 

Bloedgroep O; mensen met bloedgroep O zouden goed vlees kunnen eten. Zuivelproducten en granen zijn echter niet zo goed voor deze groep.

Werkt het bloedgroepdieet? 

Hoewel het bloedgroepdieet niet specifiek is ontwikkeld om af te vallen, zou de stimulering van de stofwisseling het afvallen wel versnellen. Het bloedgroepdieet is echter niet gebaseerd op erkende wetenschappelijke inzichten en daarnaast ook nog eens erg lastig uit te voeren. Met name omdat het bloedgroepdieet erg specifiek is. Het houdt immers rekening met de verschillende behoeftes en spijsverteringssystemen.