menu menu

Bloedgroep B-positief

De bloedgroepen worden ingedeeld aan de hand van de antigenen die aan de buitenkant van de cellen zitten. Bloedgroep B is gekoppeld aan mensen waarvan de cellen antigenen B bezitten. Bevatten de cellen ook nog resus-antigenen dan ben je B-positief, zonder resus-antigeen ben je B-negatief.

Bloedgroep B+ zijn dus personen waarvan de rode bloedcellen het antigeen B dragen met resusfactor.

Is de bloedgroep B-positief veel voorkomend of is deze zeldzaam? 

6,7 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep B-positief. De bloedgroep komt niet veel voor, maar is daarentegen ook niet zeldzaam. 

Aan wie kan je bloed geven met bloedgroep B-positief? 

Als je deze bloedgroep hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep B-positief en AB-positief jouw bloed ontvangen. We geven patiënten bij voorkeur bloed van zijn of haar eigen bloedgroep. Daarom hebben we jou hard nodig! Meld je nu aan als bloeddonor.

Geef je bloed met een bepaald antigeen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam deze antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Ook de resusfactor moet kloppen om bloed te kunnen toedienen. Als je rode bloedcellen dit antigeen dragen, dan is je bloed resus-positief. In dat geval mag je bloed niet toegediend worden aan personen die dat resus-antigeen niet hebben (resus-negatief). Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder resusfactor ontvangen. 

Bloeddonor worden?