menu menu

Bloedgroep AB-negatief

Er zijn vier belangrijke bloedgroepcategorieën, die genoemd worden naar de antigenen die aan de buitenkant van de rode bloedcellen zitten. Bloed met het antigeen A en B is gekoppeld aan de bloedgroep AB. Je kunt AB-positief of AB-negatief zijn. Dit heeft te maken met de resus-antigenen. Heb je geen resus-antigeen, dan ben je AB-negatief. 

Bloedgroep AB- zijn dus personen waarvan de rode bloedcellen het antigeen A en B dragen zonder resusfactor.

Hoe zeldzaam is bloedgroep AB-negatief? 

Slechts 0,5 procent van de Nederlandse bevolking heeft bloedgroep AB-negatief.

Aan wie kan je bloed doneren met bloedgroep AB-negatief? 

Als je deze bloedgroep hebt, dan kunnen patiënten met bloedgroep AB-positief en AB-negatief jouw bloed ontvangen. Een patiënt krijgt bij voorkeur bloed van zijn eigen bloedgroep. Daarom hebben we jou hard nodig! Word nu ook bloeddonor bij Sanquin. 

Geef je bloed met een bepaald antigeen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam deze antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Ook de resusfactor moet kloppen om bloed te kunnen toedienen. Als je rode bloedcellen dit antigeen dragen, dan is je bloed resus-positief. In dat geval mag je bloed niet toegediend worden aan personen die dat resus-antigeen niet hebben (resus-negatief). Als je resus-positief bloed hebt, kan je zowel bloed met als zonder resusfactor ontvangen. 

Bloeddonor worden?