menu

Bloedsomloop 

De manier waarop het bloed door jouw lichaam stroomt noemen we bloedsomloop of bloedcirculatie. Je hebt een grote en een kleine bloedsomloop. Samen zorgen ze ervoor dat je overal in je lichaam zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Om vervolgens koolstofdioxide en afvalstoffen weer netjes af te voeren. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina.

Wat is bloedcirculatie?

Bloedcirculatie is een ander woord voor bloedsomloop. Het betekent de stroming van het bloed in je lichaam. Circuleren is een ander woord voor: doorstromen, in omloop zijn, rondgaan en rouleren. Je bloed stroomt via je bloedvaten door je lichaam. Dit wordt gedaan door de kleine bloedsomloop en de grote bloedsomloop. Op onze pagina over het bloedvatenstelsel lees je alles over de verschillende soorten aders en hoe dit stelsel in elkaar steekt. 

Wat is de kleine bloedsomloop?

Dit is de bloedsomloop die zuurstof aan je bloed toevoegt. Vanuit je lichaam stroomt zuurstofarm bloed je hart binnen. Vervolgens stroomt het bloed via je rechterhartkamer en je longslagader naar jouw longen. In je longen geeft het bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Er zit nu zuurstof in je bloed. Dit zuurstofrijke bloed stroomt via je longader terug naar de linkerkamer van je hart. Vanaf daar start de grote bloedsomloop.

Wat is de grote bloedsomloop?

Zodra er door de kleine bloedsomloop zuurstof in je bloed is gekomen, moet dit verspreid worden naar de rest van je lichaam. Dat doet de grote bloedsomloop. Vanuit je linkerhartkamer pompt het hart het bloed in je lichaamsslagader. De grote lichaamsslagader wordt ook wel de aorta genoemd. De aorta heeft een heleboel vertakkingen en daardoor komt het zuurstofrijke bloed overal in je lichaam terecht. Van je hersenen tot in je tenen. Zodra het zuurstofrijke bloed overal is, stroomt het via de aders terug naar je hart. Daar neemt de kleine bloedsomloop het weer over en begint alles in dezelfde volgorde weer opnieuw. 

Je kunt je bloedsomloop ook wel zien als een soort rivier: het brengt zuurstof en voedingsstoffen naar jouw organen en haalt de afvalstoffen weer op. 

Symptomen van een slechte bloedcirculatie

Soms werkt de bloedsomloop minder goed. Dat kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als je lang stil zit tijdens een vliegreis. Je kunt dan dikke enkels en voeten krijgen. Maar je bloedsomloop kan ook langdurig niet goed functioneren. Bijvoorbeeld als een gevolg van aderverkalking. Symptomen hiervan zijn onder andere: kramp in je benen bij het lopen (etalagebenen) en pijn op je borst (bij inspanning). Herken jij je in deze symptomen? Dan kun je het beste even langs je huisarts gaan. Je huisarts kan onderzoek doen, door onder meer je bloeddruk meten en misschien meer duidelijkheid geven over wat er speelt. 

Je bloedcirculatie verbeteren

Het klinkt misschien logisch, maar: gezond eten en regelmatig bewegen zijn belangrijke manieren om je bloedcirculatie het beste te laten functioneren. Een gezond gewicht is ook goed voor je bloedcirculatie. Net als dat niet roken en heel weinig of geen alcohol je een goede bloedsomloop stimuleert.

Levens redden met jouw bloedsomloop?

Natuurlijk kunnen we niet je hele bloedsomloop aan iemand geven. Maar wel jouw bloed. Met jouw bloed redden we levens en maken we medicijnen, dus we zijn je ontzettend dankbaar. Lees alles over wat het donorschap inhoudt