menu

Rode bloedcellen (erytrocyten)

Rode bloedcellen - ook wel erytrocyten genoemd - zijn de bekendste bloedcellen in het menselijk lichaam. Samen met de witte bloedcellen en bloedplaatjes vormen de bloedcellen de helft van ons bloed. Een rode bloedcel is heel klein (0,008 millimeter doorsnede) en ziet eruit als een rond kussentje met aan beide kanten een holte.

Wat is de functie van rode bloedcellen?

Rode bloedcellen bevatten veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert. Hierdoor zijn rode bloedcellen in staat om zuurstof van de longen naar het weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren naar de longen waarna we het uitademen. De rode bloedcellen zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam.

Hoe ontstaan rode bloedcellen?

Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoëtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen. Na een aantal delingen worden de cellen steeds rijper en gaan ze steeds meer op rode bloedcellen lijken.

Als de cellen klaar zijn met hun ontwikkeling, wordt de kern uit de cel gestoten. Met de bloedplaatjes zijn rode bloedcellen de enige cellen in het lichaam die geen kern hebben. Zonder kern kan de cel niet verder delen. De rode bloedcel is daarna klaar om naar de bloedbaan te gaan.

Welk orgaan breekt rode bloedcellen af? 

Na een levensduur van ongeveer 120 dagen is een rode bloedcel verouderd en wordt die afgebroken door de milt of lever. Per seconde breken deze organen 2-3 miljoen rode bloedcellen af.  

Wat is het gemiddelde gehalte aan rode bloedcellen?

De normaalwaarde bij mannen ligt tussen de 4,4 en 5,8 biljoen rode bloedcellen per liter bloed. Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 4 en 5,3 biljoen rode bloedcellen per liter.

Wat betekent te weinig rode bloedcellen? 

Bij een tekort aan rode bloedcellen heb je bloedarmoede (anemie). In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Dit eiwit vervoert zuurstof en koolstofdioxide door het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid en kortademigheid. 

Is een teveel aan rode bloedcellen gevaarlijk? 

Bij een teveel aan rode bloedcellen wordt je bloed stroperig en klonterig. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je dan een verhoogde kans hebt op een beroerte of hartinfarct.  

Welke verschijnselen heeft iemand bij wie de rode bloedcellen niet goed werken? 

Als de rode bloedcellen niet goed werken, vervoeren deze te weinig zuurstof door het lichaam. Verschijnselen van bloedarmoede (anemie) kunnen ontstaan, zoals vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid en kortademigheid.