Omschrijving

Bij allergie worden naast IgE antistoffen ook vaak IgG4 antistoffen gevonden, vooral na een behandeling met allergeeninjecties. Er zijn aanwijzingen dat dit allergeen-specifieke IgG4 allergische symptomen vermindert.

IgG4 antistoffen blijken zich in veel opzichten anders te gedragen dan “normale” IgG antistoffen. Zo blijken zij in het lichaam aan partnerruil te doen: ze wisselen half-moleculen uit met andere IgG4 antistoffen, waardoor bi-specifieke antistoffen ontstaan.

Het project gaat over een andere eigenaardigheid van IgG4: IgG4 antistof productie blijkt sterk afhankelijk van chronische antigeenstimulatie. Dit kon onder andere worden aangetoond in een onderzoek van de ontwikkeling van antistoffen tegen bijengif bij beginnende imkers. Aanvankelijk worden vooral IgG1 antistoffen gemaakt, maar na 3-6 maanden bijensteken wordt de bijdrage van IgG4 antistoffen steeds belangrijker. Na twee jaar is meer dan 80% van de antistoffen van het IgG4 type. Dit wijst op een afwijkende ontwikkeling van de IgG4-producerende B cellen.

Project

In het project zullen karakteristieke eigenschappen van IgG4-producerende B cellen worden onderzocht. Hierbij zal vooral met behulp van kwantitatieve en semi-kwantitatieve PCR worden gekeken naar verschillende soorten mRNA voor de gamma4 zware keten in gekweekte B cellen uit perifeer bloed. Deze B cellen (al dan niet na kweken met IgG4-switch inducerende cytokines) zullen worden geïsoleerd met behulp van magnetische bolletjes.

Behalve analyse op mRNA niveau zullen ook analyses met de FACS worden uitgevoerd en zal de productie van IgG4 in de celkweek met een ELISA worden gemeten.

Technieken

  • (RT)-PCR
  • FACS
  • ELISAC

 

Laatst bewerkt op: 15 oktober 2015