Een leerzaam en indrukwekkend co-schap

Babs van den Heuvel is 6e jaars geneeskundestudent bij het VU en geplaatst bij Sanquin in het kader van haar co-schap sociale geneeskunde. Babs is al langere tijd bloeddonor en zag dit als een unieke kans om er achter te komen hoe het proces er van de andere kant uit ziet.

Wat was je eerste indruk van Sanquin?

Babs: “Sanquin is een veel grotere organisatie dan ik had verwacht. Als donor zie je alleen de bloedbank en besef je niet wat voor enorme organisatie daar omheen zit. Daarnaast viel mij de goede organisatie en structuur meteen op. Bovendien is iedereen bereid alles goed uit te leggen en heerst er een zeer vriendelijke sfeer.”

Hoe ziet een co-schap bij Sanquin eruit?

Tijdens haar stage heeft Babs meerdere dagdelen rondleidingen gehad op de verschillende onderdelen binnen Sanquin. Zo heeft zij bijvoorbeeld een ochtend een rondleiding gehad en meegewerkt bij de primaire en secundaire bewerking, het NSS lab, de QC, KAM en de vrijgifte en uitgifte. Babs: “Er is mij uitleg gegeven over het donorbeheer, public relations en de transfusiegeneeskunde. Daarnaast heb ik meerdere dagdelen op verschillende donorcentra meegelopen met de keuringsartsen en de assistentes.”

Babs is geweest op de afnamelocaties in Utrecht, Alkmaar en met het mobiele team is zij in Huizen geweest. Tussen de verschillende programmaonderdelen heeft zij gewerkt aan een stageopdracht vanuit het VU. Voor de opdracht mocht zij zelf het onderwerp bepalen en ze heeft gekozen voor risicogedrag onder donors.

Stageopdracht risicogedrag

Haar stagebegeleider vanuit Sanquin, Peter van den Burg, heeft haar goed op weg geholpen met de stageopdracht. Het komt er uiteindelijk op neer dat de arts in de casus een afweging moet maken tussen zijn geheimhoudingsplicht en het vereiste van goed hulpverlenerschap. Dit is een relevant onderwerp en hier zal iedere arts, ongeacht waar je ook terecht komt, zeer waarschijnlijk mee te maken krijgen. Het was voor Babs leerzaam om in de regelgeving te duiken, want hier wordt in de opleiding weinig aandacht aan geschonken.

Hoe kijk je terug op jouw stageperiode bij Sanquin?

Babs: “Ik vond het een leerzaam en indrukwekkend co-schap. Het is heel goed om als toekomstig arts te weten wat er allemaal vooraf gaat in het bereidingsproces van bloedproducten. Het is een complex proces waar veel dingen in mis kunnen gaan of fouten op kunnen treden. Ik ben zeer onder de indruk hoe dit is georganiseerd bij Sanquin om dit zoveel mogelijk te ondervangen. Ik raad het iedereen aan om hier stage te lopen. Ik heb me zeer welkom gevoeld de afgelopen weken en het is goed om het hele proces van de andere kant te zien. Ook is het mooi om te zien hoe toegewijd alle donors zijn.”

Laatst bewerkt op: 19 oktober 2015