Gamers helpen Sanquin aan wereldrecord bloedgroep bepalen

Sanquin heeft in het weekend van 14 en 15 april het wereldrecord bloedgroepbepalingen neergezet in Rotterdam. In zes uur tijd – verdeeld over twee dagen – werden 750 bezoekers van de EK-finale League of Legends in Ahoy geprikt.

Tijdens dit grootschalige evenement waren zo’n 24 duizend toeschouwers aanwezig en keken miljoenen gamers online. De meeste jongvolwassenen hebben geen flauw idee wat hun bloedgroep is, wat voor Sanquin aanleiding was om deze challenge te organiseren. Nooit eerder had Sanquin – of een andere bloedbank in de wereld - op deze grote schaal bloedgroepbepalingen gedaan. Met een vingerprik kregen deelnemers binnen een minuut de uitslag te horen.

Ook in 2019 is Sanquin aanwezig bij grootschalige game-events waar voornamelijk bezoekers tussen de 16 en 35 jaar op afkomen. Het doel van Sanquin is om een nieuwe generatie potentiële donors bekend te laten worden met bloed geven én het belang hiervan.

Recordpoging

Om deze recordaantal bloedgroep-bepalingen te realiseren, sloeg Sanquin opnieuw de handen ineen met de grootste gameproducent ter wereld: Riot Games. Dit is een unieke esports-samenwerking om de gaming-community, die zeer hecht is, maar ook heel veel maatschappelijk geëngageerde gamers telt, te mobiliseren voor een maatschappelijk doel. Gamers die meededen aan de recordpoging kwamen er niet alleen achter wat hun bloedgroep is, maar maakten ook nog eens kans op een Alienware gameset. Daarnaast werden gamers uiteraard ook gemotiveerd om bloeddonor te worden en in real life anderen te helpen bij de strijd van hun leven. Mensen die zich via myfirstblood.nl aanmelden voor een eerste afspraak bij Sanquin, ontvangen na de keuringsafspraak de League of Legends-champion Vladimir, een waardevol bedankje namens Riot Games.

Bekijk de spelregels en voorwaarden!

Veelgestelde vragen

 • Wat is de game behind the game voor Sanquin?

  Sanquin zoekt nieuwe donors. We werven voortdurend mannen en vrouwen in alle leeftijden en met westerse en niet-westerse achtergronden. De game-wereld is nieuw voor ons, maar elke donor telt voor ons: we hopen dus van harte dat jij ook donor wordt. Samen met de donors zorgen we voor een beter leven van 100 duizenden patiënten. We hebben jouw bloed nodig om ook in de toekomst levens te redden. Misschien wel die van jouw vriend, vriendin of een familielid.

 • Wat gebeurt er tijdens de keuring?

  De donorarts neemt de (medische) vragenlijst met je door. De donorarts let er op dat het geven van bloed veilig is en niet schadelijk voor jouw gezondheid. Tijdens dit gesprek meten we ook je bloeddruk, bepalen we je gewicht en meten we het ijzergehalte in je bloed.

  Na het gesprek met de donorarts neemt de donor-assistent een aantal buisjes bloed bij je af voor het testen van je bloed.

  Jij maakt een selfie en appt deze naar het 06-actienummer dat je in de bevestigingsmail na registratie kan vinden. Daarna ontvang je per WhatsApp een unieke code waarmee je de League of Legends-champion kan verzilveren.  

 • Waarop wordt mijn bloed getest?

  Al het gedoneerde bloed testen we op vier infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn: hiv, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E en syfilis. 

  Het bloed van nieuwe donors testen we ook op HTLV-I/II. De verwekkers van deze vijf ziekten kunnen lang, soms levenslang, in het bloed aanwezig blijven. Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmet. Sanquin staat voor een veilige bloedvoorziening: zowel voor de donor als voor de patiënt.

  Wanneer blijkt dat je besmet bent met één van deze vijf infectieziekten, dan lichten we je altijd in.

 • Waar kan ik bloed geven?

  Sanquin heeft 50 vaste locaties en 85 mobiele afnames in Nederland. Per e-mail krijg je een oproep bij jou – zo dicht mogelijk – in de buurt. Voor de een zal het iets verder reizen zijn dan voor de ander. Kijk bij de afnamelocaties waar jij in de toekomst dichtbij huis als donor bloed kan geven.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking