Je kent hem niet, maar hij is je eeuwig dankbaar

Liefde van de een, betekent leven voor de ander

De postzegel voor Wereld Bloeddonordag 2013 brengt de relatie tussen bloeddonor en patiënt in beeld. Ontwerper Suzanne Rosier uit Den Haag ging daarvoor op zoek naar de essentie van deze relatie en hoe zij deze het best kon verbeelden.

“De samenwerking tussen PostNL en Sanquin was heel open en ontspannen. Dit maakte het voor mij als ontwerper mogelijk om goed kennis te maken met Sanquin en een ‘kijkje achter de schermen’ te nemen.” 

“Thema’s als: 'liefde van de een, betekent leven voor de ander' en 'bloed delen verbindt mensen met elkaar', waren voor mij het belangrijkste aanknopingspunt voor het creatief proces. Ik kreeg de vrije hand”, aldus Suzanne Rosier. "Los van alle beperkingen die natuurlijk voor postzegels gelden, kon ik helemaal mijn gang gaan met het ontwikkelen en uitwerken van het concept. Een autonoom en daardoor heel fijn proces.”

Suzanne koos het gegeven ‘1 om te delen = 1 om te leven’ als spannende invalshoek. "Dit delen van 1 als boodschap, 1 als eenheid, 1 als liefde voor de ander en 1 als verhaal van patiënten en donors bood verschillende invalshoeken. In het gekozen concept staat de relatie tussen donor en patiënt centraal. Ook hier keerde het thema ‘liefde van de een, betekent leven voor de ander’ terug." 

Om die relatie te verbeelden, koos Suzanne voor het speelkaartconcept. "Dat viel samen met de verbeelding van het gevoel over wat die relatie eigenlijk betekent. Namelijk dat de liefde voor de medemens het levensreddende bloed voor de ander is. Vandaar de bloeddruppel in hartvorm. Door donor en patiënt centraal te stellen, krijgen ze extra aandacht als de ‘ware’ helden. Net zoals de edelen op de speelkaarten dat zijn."

Op de postzegels keert de connectie tussen donor en patiënt op allerlei manieren terug. Suzanne: "Het begint natuurlijk met de gespiegelde speelkaartpersonages – ze zitten aan elkaar vast. Dat wordt versterkt door op het verbindingspunt het hartje en de bloeddruppel aan te brengen. De relatie tussen donor en patiënt keert terug in de banier die een kleurverloop heeft van roze naar rood, zoals de twee ook letterlijk door hun bloed met elkaar verbonden zijn. Alles draait op dit postzegelvel om zijn as: de speelkaartpersonages, de symbolen en de typografie. Dat verwijst ook naar de speelse dynamiek aan die je met kaarten associeert."

In de uitwerking is veel aandacht besteed aan het illustreren van de hartenheer en de hartenvrouw. "Eindeloze mogelijkheden natuurlijk", aldus Suzanne. "Ik heb veel verschillende varianten uitgeprobeerd en getest. Van modern tot ouderwets, van onbekend tot herkenbaar, van abstract tot realistisch. Dat is een perfectioneringsproces waar je doorheen moet. Vanwege de anonimiteit van donor en patiënt zijn de gezichten teruggebracht tot de essentie, getekend met een aantal eenvoudige lijnen. Er moest natuurlijk iets vrolijks in, want het is een feestelijke dag. Vandaar het omkrullende mondhoekje, een lichte glimlach. Een klein detail bij de hartenvrouw is dat haar kapsel en het sieraad de vorm van een hart hebben. De kleuren rood en wit liggen overigens voor de hand, maar zijn ook gekozen om de associatie met het kaartspel te versterken. Bovendien ontstaat door het grote contrast de illusie van een velletje met 10 in plaats van 2 verschillende postzegels. De andere kleur – het warme grijs – is afgeleid van goud, bedoeld om de warmte en de glans van een jubileum aan te duiden."

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest