Gul. Het online donormagazine

Vorige edities van Gul

Bekijk hieronder de vorige edities van ons online magazine, Gul.

Editie 1 - 2018
Je staat midden in het leven en loopt tegen een oproep aan om stamceldonor te worden. Vijf dagen later heb je er een nodig om je leven te redden. Het overkwam Elske en ze vertelt er graag over in deze nieuwe Gul. Volgens haar is leven het mooiste cadeautje dat je iemand kunt geven en vanaf 3 april kun je dat tot en met je 79e blijven doen. Ook laten we je kennismaken met een interessant nieuw bloedproduct: oogdruppels. En mag je eigenlijk komen doneren als je grieperig bent?

Editie 5 - 2017
Kristian deed iets heel bijzonders. In deze Gul lees je wat hij deed en waarom dat zo belangrijk was voor veel mensen. Verder vertelt Carlijn waarom haar overleden zusje zo belangrijk voor haar is en hebben we wat interessante feiten over het bloeddonorschap voor je op een rij gezet. Wist jij bijvoorbeeld dat donors jaarlijks ruim 20.000 mensenlevens redden?

Editie 4 - 2017
Deze editie van Gul staat weer boordevol leuke en interessante verhalen. Wist je dat we jouw bloed tegenwoordig testen op het hepatitis E-virus? In Gul leggen we uit waarom. Glenn kreeg vier jaar geleden lymfeklierkanker en had bloedtransfusies nodig om zijn behandeling te kunnen volhouden. Hij wil jou bedanken voor jouw donatie. Lo is tijdens haar stage bloeddonor geworden en heeft haar bloedgroep op haar arm laten vereeuwigen. Dit en nog veel meer in deze editie van Gul.

Editie 3 - 2017
"Bedankt dat ik nog steeds kan basketballen!"
"Bedankt dat ik mijn verjaardag kan vieren!"
"Jullie zijn mijn helden!"

#bloeddonorsbedankt
Op 14 juni was het Wereld Bloeddonordag en deze Gul staat in het teken daarvan. Lees Gul en laat de dankbaarheid over je heen komen. Je hebt het verdiend. Want door bloed te geven, red je levens.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bedankt!

Editie 2 - 2017
Wist je dat de traumahelikopter pas sinds kort bloed aan boord heeft? In deze Gul lees je waarom het goed is dat er bloed aan boord is. Ook laten we je in dit nummer zien wat er met jouw bloed en plasma gebeurt, nadat je het hebt gegeven. En ook handig: vakantietips speciaal voor bloeddonors!

Editie 1 - 2017
In deze Gul lees je waarom bloed geven ook al weer zo belangrijk is: lees het dappere verhaal van Arthur, die zonder donorbloed zijn skivakantie niet had overleefd. Daarnaast hebben we interessante weetjes over bloed voor je. En 6 tips van donors om sport te combineren met bloed geven.

Editie 6 - 2016
In dit nummer: de weg die een donatie aflegt tot aan de patiënt, onze artsen geven antwoord op 3 veelgestelde vragen en het bijzondere verhaal van Anne (15), die ondanks een zeldzame bloedziekte er alles aan doet om haar droom waar te maken: actrice worden.

Editie 5 - 2016
Het wordt kouder en verkoudheidjes liggen weer op de loer. Mag je dan eigenlijk nog bloed geven? En wat kun je naast bloed allemaal nog meer doneren? Lees het in Gul 5 en ontdek ook waarom Lieke wel een klaslokaal vol donors kan bedanken. 

Editie 4 - 2016
Terugblik Wereld Bloeddonordag.

Editie 3 - 2016
Op 14 juni is het elk jaar Wereld Bloeddonordag. Het thema dit jaar was ‘blood connects us all’. Door iets van jezelf aan een ander te geven, geef jij als donor invulling aan dit thema. Met jouw bloed of plasma maak je verbinding met patiënten die dankzij jou in leven blijven of weer gezond kunnen worden.

Editie 2 - 2016
"Ik heb vijf maanden op bloed van anderen geleefd."
Bas vocht tegen leukemie. “Twee jaar geleden heb ik tijdens mijn gevecht tegen leukemie maandenlang op bloed van anderen geleefd. Dan realiseer je je hoe fijn het is dat er bloeddonors zijn in Nederland. Dankzij hen kon ik dat diepe dal uit en weer doen wat ik het liefste doe: klimmen. Na 50% overlevingskans is het voor 100% zeker dat ik dit jaar naar de Himalaya vertrek.” Lees in deze Gul het hele verhaal van Bas.

Editie 1 - 2016
We gaan alweer het tweede jaar in van Gul. En gul blijven we geven, want we gaan dit jaar van vier naar zes edities. Dus meer artikelen, interviews, aandacht voor al je vragen en ruimte voor je eigen schrijftalent in de nieuwe rubriek ‘Mijn verhaal’. En daar blijft het niet bij. We hebben grote plannen en worden dynamischer, interactiever en actueler dan ooit. Met meer video, polls en animatie worden we het meest dynamische magazine op het web. Daar gaan we voor en je gaat het allemaal meemaken.

Editie 4 - 2015
Kerst is een tijd om elkaar op te zoeken, en om er voor elkaar te zijn. Maar onze donors doen dat niet alleen met kerst, maar het hele jaar door. Want veel families zijn nog bij elkaar en vieren feest, omdat onze donors naar de bloedbank zijn geweest. Voor mensen die je niet kent maar die 2015 straks achter zich laten en gezond(er) en gelukkig(er) het nieuwe jaar ingaan. Voor hen is samen zijn en kerst vieren, nooit meer vanzelfsprekend. Maar altijd bijzonder, dankzij jou. Daarom staat deze Gul in het teken van familie.

Editie 3 - 2015
Je bent je er als donor misschien niet altijd van bewust. Maar er zijn heel veel mensen die dankzij jou nog leven of een beter leven hebben. Mannen, vrouwen, kinderen die graag hun verhaal willen vertellen, en in het bijzonder aan jou. Voor hen ben je heel speciaal, alleen weten ze niet wie je bent en waar je zit. Gul geeft ze daarom een podium. Een plek om jou te kunnen bereiken, om je te vertellen wat jouw gift nou daadwerkelijk voor ze heeft betekent, en om je te bedanken voor het verhaal dat jij ze hebt gegeven.

Editie 2 - 2015
Het tweede exemplaar van Gul staat in het teken van Wereld Bloeddonordag. "Bedankt voor het redden van mijn leven.” of “Bedankt dat ik weer gezond ben.” Het zijn bedankjes die we op de bloedbank het hele jaar door horen. Mooie woorden van patiënten die ze elke dag uitspreken en jou als bloeddonor elke dag dankbaar zijn. Omdat je als donor anoniem bent, hoor je ze echter niet. Daarom is er één speciale dag in het leven geroepen waarop het helemaal om jou draait: Wereld Bloeddonordag. Elk jaar op 14 juni willen we je namens al die duizenden patiënten bedanken. Omdat je genezing, leven, hoop, blijdschap en een toekomst doneert voor mensen die je niet kent, maar die jou daar eeuwig dankbaar voor zijn.

Editie 1 - 2015
De allereerste editie van Gul staat in het teken van nieuw. Het gaat over geven, herstellen en een tweede leven. Dat is een prachtig thema. Want het zegt precies wat jij in het leven van andere mensen betekent. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij over deze digitale stap, en wensen je veel leesplezier met de primeur van Gul.

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest