Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Oproep gehad om specifieke bloedplaatjes te geven

Ben je een geschikte donor voor een patiënt? Dan vragen we je om bloedplaatjes te geven.

Snelheid is belangrijk

Omdat er heel veel verschillende HLA-bloedgroepen bestaan, is de kans dat een patiënt jouw bloedplaatjes nodig heeft klein. Als dit wel gebeurt, is het vaak voor de patiënt van belang dat je op korte termijn bloedplaatjes geeft.

Plaats

Vanwege de speciale techniek nemen we alleen bloedplaatjes af op de grotere afnamelocaties.

Zo werkt het:

  1. Je wordt in één arm (ader) geprikt en jouw bloed wordt opgevangen in een machine (met behulp van een steriel wegwerpsysteem).
  2. Deze machine scheidt jouw bloed in cellen en plasma met een deel van je bloedplaatjes.
  3. Het plasma met de bloedplaatjes wordt opgevangen en bewaard
  4. De bloedcellen ontvangt u via het systeem weer terug in je lichaam

Gaat het altijd goed?

Bij het geven van bloedplaatjes (trombocyten) komen zelden complicaties voor. Jouw bloed komt tijdens de afname niet in contact met de machine. Het is dus onmogelijk dat je besmet wordt door het bloed van een andere donor.

Om te voorkomen dat jouw bloed tijdens het geven van bloedplaatjes stolt, wordt er een stof toegevoegd. Deze stof is onschuldig en wordt snel door het lichaam afgebroken. Een enkele keer merk je hier iets van, door een tinteling bij de mond of lichte kramp in de handen.

Verder is de kans dat je een bloeduitstorting krijgt op de plaats waar je bent geprikt iets groter bij het geven van bloedplaatjes, vanwege het teruggeven van de bloedcellen en de langere afnameduur.

Meer weten?

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest