Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Bloedplaatjes (trombocyten) geven

Als donor ben je bekend met het geven van bloed of plasma. Maar je kunt ook patiënten met leukemie of andere ziekten helpen door een specifiek deel van je bloed te geven, namelijk bloedplaatjes (trombocyten). Bloedplaatjes geven is (qua procedure) vergelijkbaar met plasma geven en een donatie duurt 60-90 minuten.

We benaderen een specifieke groep donors regelmatig met de vraag of ze ook bloedplaatjesdonor willen worden. Doordat deze donors ook stamceldonor zijn  is hun speciale bloedgroep (HLA / weefseltypering) bij ons bekend en kunnen we hun bloedplaatjes matchen met een specifieke patient.  

Belangrijke cellen voor stolling

Bloedplaatjes zijn heel kleine cellen in het bloed die door de stamcellen in het beenmerg gemaakt worden. Samen met stollingseiwitten zijn bloedplaatjes belangrijk voor stolling van je bloed.

Levensreddende transfusie van bloedplaatjes

Door sommige ziekten of behandelingen kan bij een patiënt de aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg sterk verminderen. Een transfusie van donorbloedplaatjes kunnen spontane, soms levensbedreigende, bloedingen voorkomen. Is er al een bloeding ontstaan, dan is snelle toediening van bloedplaatjes levensreddend.

Bloedplaatjes geven

Meestal halen we bloedplaatjes voor een transfusie uit het bloed van meerdere bloeddonaties (verschillende donors). Extra kwetsbare patienten, zoals heel jonge baby's, geven we liever bloedplaatjes van één donor.

Het komt ook voor dat een transfusie van willekeurige bloedplaatjes niet helpt, omdat het lichaam van de patiënt de bloedplaatjes van de donor direct afbreekt. Dan vragen we een donor om bloedplaatjes te geven, die precies passen bij de patiënt. In dit geval moeten van die donor speciale bloedgroepen (HLA / weefseltypering) bekend zijn.

Meer weten?

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest