Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Hepatitis B plasmadonor worden

Bevat jouw bloed voldoende antistoffen tegen hepatitis B? Dan kun je ons helpen door plasmadonor te worden.

Het kan zijn dat je antistoffen hebt aangemaakt omdat je ooit een infectie met het hepatitis B-virus hebt gehad en daarvan bent genezen. Of misschien heb je je ooit tegen hepatitis B laten inenten en zo antistoffen gevormd. Om zeker te weten dat het gehalte aan antistoffen hoog genoeg is, zullen we dit eerst bepalen.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. De ontsteking van de lever kan gepaard gaan met geelzucht. Je kunt besmet raken met het virus als het in aanraking komt met je bloed, beschadigde huid of slijmvliezen.

Ongeveer 95% van de besmette mensen overwint het virus. Deze mensen vormen beschermende antistoffen tegen hepatitis B. Bij ongeveer 5% van de besmette mensen blijft het virus levenslang in hun lichaam aanwezig. Deze chronische dragers van het hepatitis B-virus blijven ook besmettelijk.

Wat kan jouw plasma doen?

De antistoffen in jouw plasma kunnen worden gebruikt om mensen te behandelen die met hepatitis B besmet zijn. Als de antistoffen snel na de besmetting worden toegediend, kan een infectie met hepatitis B zelfs voorkomen worden.

Bij baby’s waarvan de moeder chronisch met het hepatitis B-virus is besmet, kunnen de antistoffen uit jouw plasma helpen de baby te beschermen door na de geboorte direct de antistoffen toe te dienen.

Meer weten? 

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest