Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Navelstrengbloed geven

Ben je zwanger en denk je erover om navelstrengbloed van jouw kindje te doneren? Dit is mogelijk in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met ons samenwerkt. Je moet je hier wel vooraf voor aanmelden.

Waarom navelstrengbloed doneren?

In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie (kanker).

Als je besluit om het navelstrengbloed van jouw kindje te doneren, worden de stamcellen uit het navelstrengbloed opgenomen in een wereldwijd bestand. De stamcellen kunnen hierdoor wereldwijd gebruikt worden voor de behandeling van een patiënt. Nederlandse patiënten kunnen natuurlijk ook gebruik maken van dit wereldwijde bestand.

Waar kan ik navelstrengbloed doneren?  

Door beperkte middelen (denk aan scholing van verloskundigen en gynaecologen) is het alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met ons samenwerkt. De Navelstrengbloedbank van Sanquin werkt op dit moment samen met een aantal verloskundigenpraktijken, geboortecentra en afdelingen Verloskunde/Gynaecologie van ziekenhuizen in Amsterdam, Delft en Bergen op Zoom.

Bij thuisbevallingen is het helaas niet mogelijk om navelstrengbloed te doneren.

Meer weten?

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest