Waarop wordt mijn bloed getest?

Sanquin stelt veiligheid voorop, zowel voor donors als patiënten. Al het gedoneerde bloed testen we op 5 infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn. De verwekkers van bepaalde ziekten (met uitzondering van hepatitis E) kunnen soms levenslang in het bloed aanwezig blijven. Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmet. Blijkt dat je besmet bent met één van deze infectieziekten, dan lichten we je altijd in. 

We testen al het gedoneerde bloed op 5 infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn, namelijk: 

- hiv
hepatitis B
hepatitis C
hepatitis E
syfilis

Het bloed van nieuwe donors testen we, naast deze vijf ziektes, ook op HTLV-I/II.

Medische vragen bij donatie

We doen alles om te voorkomen dat infectieziekten overgedragen worden van donor naar patiënt. Vooraf aan iedere donatie vragen we daarom naar min of meer onschuldige infecties, maar ook naar risico-situaties waar je misschien een overdraagbare infectie hebt opgelopen.

Als hieruit blijkt dat je risico hebt gelopen, kun je helaas geen bloed geven. Bij iedere donatie stellen we weer dezelfde vragen. Het kan namelijk even duren voordat de antistoffen zichtbaar worden die het lichaam aanmaakt tegen een infectie. Dit komt door de zogenaamde windowfase.

De windowfase is de tijd die verloopt tussen de besmetting met een ziekteverwekker en het moment dat de eerste afweerstoffen aantoonbaar in het bloed zijn. Voor sommige ziekten duurt zo’n windowfase wel een jaar. Daarom wil de bloedbank van een aantal infectieziekten weten of je er de afgelopen twaalf maanden mogelijk mee besmet kunt zijn geraakt.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking