Wanneer mag je geen donor worden?

Je mag geen bloed geven als dit voor je eigen gezondheid of voor de ontvanger van je bloed schadelijk kan zijn, bijvoorbeeld als je risico hebt gelopen op besmetting met hiv of een andere bloed-overdraagbare ziekte. Daarom stellen we je vooraf aan je aanmelding een aantal vragen en vul je tijdens je eerste afspraak - en daarna voor elke donatie - een medische vragenlijst in. Is tijdens je eerste afspraak alles in orde, dan nodigen we je op korte termijn uit om bloed te geven.

Je mag helaas geen donor worden als:

Je jonger dan 18 jaar of ouder dan 79 jaar bent.

In Nederland kan iemand zich aanmelden als donor tussen zijn of haar 18e en 65ste verjaardag. Ben je al donor, dan mag je tot en met je 79ste verjaardag bloed geven. Iemand van deze leeftijd kan de donatie van een halve liter bloed meestal probleemloos verdragen. Bij iemand van boven de 79 jaar oud wordt de kans op complicaties groter. De gezondheid van de donor kan dus in het geding zijn, en we willen niet dat een donor risico loopt.

Je minder dan 50 kilogram weegt.

We mogen van een donor namelijk maar 16% van het totale bloedvolume aan bloed afnemen. De gezondheid van de donor kan in het geding zijn als we meer afnemen en we willen niet dat een donor risico loopt. Is het tijdelijk en ben je binnenkort weer boven dit gewicht, meld je dan gerust op dat moment aan.

Je in of na 1980 een bloedtransfusie of bloedproducten (hieronder vallen ook bloedplaatjes of plasma) hebt gehad.
Omdat je een bloedtransfusie hebt gehad, mag je uit voorzorg geen donor worden. Dit is om een besmettingsketen voor de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob tegen te gaan. Er bestaat namelijk geen test om deze ziekte op te sporen.

Je ooit een orgaan- of weefseltransplantatie van menselijke oorsprong hebt gehad.
Dit om een eventuele overdracht van de variant-vorm van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) van mens op mens tegen te gaan. Deze hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van rundvleesproducten die met BSE (gekkenkoeienziekte) zijn besmet. Er bestaat namelijk geen test om vCJD bij donors op te sporen. Daarom mag iedereen die de ziekte zou kunnen overdragen, geen donor worden. Zelfs als de kans daarop maar heel klein is.

Je in de periode 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 in totaal zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk (hiermee bedoelen we: Engeland, Wales, Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man en de Kanaaleilanden) bent geweest.

In 1996 werd bij mensen een variant op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (vCJD) ontdekt. Deze nieuwe hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van besmette rundvleesproducten van runderen die BSE ('gekkekoeienziekte') hebben gehad.

De meeste vCJD-gevallen deden zich tot nu toe voor in het Verenigd Koninkrijk. Bij de variant-CJD is de overdracht via bloedtransfusie bij de mens wel voorgekomen. Om die reden mogen personen die in de periode van 1 januari 1980 tot en met 31 december 1996 zes maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk verbleven, geen donor worden.

Je ooit drugs hebt gespoten.

Je mag geen bloeddonor zijn als je ooit drugs gespoten hebt. Ook als het eenmalig was of lang geleden. In verband met een verhoogde kans op bloedoverdraagbare infectieziekten mag je geen bloed geven. 
Bij het snuiven van cocaïne mag je één jaar na het laatste gebruik bloed geven. Als je eens per jaar of vaker gebruikt, mag je dus geen bloed geven.

Je diabetes hebt en injecties met insuline gebruikt (gebruik je tabletten en ben je goed ingesteld, dan kun je wel donor worden).

In het geval van injecties: gebruik je in de toekomst geen injecties met insuline meer voor de diabetes, maar alleen tabletten (en ben je goed ingesteld)? Dan kun je je alsnog aanmelden als donor.

Je een chronische of ernstige ziekte hebt (gehad). 

We hebben in dit geval wat nadere informatie nodig om te bepalen of je donor kan worden. Misschien ben je in de gelegenheid om onze donorinformatielijn te bellen (0800-5115), zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bespreken?

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking