Over bloed geven

Direct aanmelden

 

Wat doen we met jouw bloed?

arrow_backward Terug naar 'Over bloed geven'
 • Wie help jij?

  Ongeveer 30% van alle bloedproducten gaat naar patiënten met kanker, maar met het gedoneerde bloed worden bijvoorbeeld ook verkeersslachtoffers geholpen.

  Rode bloedcellen gaan naar patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk of tijdens een grote operatie, en naar patiënten die zelf niet voldoende rode bloedcellen kunnen maken, bijvoorbeeld mensen met een beenmergafwijking.

  Uit bloedplasma maken we belangrijke medicijnen. Daarnaast wordt plasma toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. 

  De meeste bloedplaatjes gaan naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. Zij worden behandeld met chemotherapie, die het beenmerg doodt dat bloedplaatjes aanmaakt. Daardoor krijgen ze tijdens de chemotherapie vaak een ernstig tekort aan bloedplaatjes. Met bloedplaatjes van donors kunnen patiënten deze gevaarlijke periode overbruggen.

 • Het belang van veiligheid van bloed

  Sanquin stelt veiligheid voorop, zowel voor donors als patiënten.

  Al het gedoneerde bloed testen we op vijf infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn. De verwekkers van bepaalde ziekten (met uitzondering van hepatitis E) kunnen soms levenslang in het bloed aanwezig blijven.

  Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmettelijk. Als je besmet bent met één van deze infectieziekten, dan lichten we je altijd in.

 • Wetenschappelijk onderzoek

  Soms gebruiken we een deel van het bloed voor onderzoek naar het verbeteren van de bloedtransfusie en de behandeling van ziekten.

  Als je niet wil dat je bloed hiervoor gebruikt wordt, dan kun je hiertegen bezwaar maken.

  Soms wordt je hele bloeddonatie voor onderzoek gebruikt. In dit geval vragen wij je schriftelijke toestemming.

arrow_backward Terug naar 'Over bloed geven'

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking