Wat doen jullie met mijn bloed?

​​​​​​​Bloed zoals dat bij de donor uit de ader komt, wordt bijna nooit direct gebruikt voor bloedtransfusie. Vaak hebben patiënten namelijk alleen een bepaald bestanddeel van het bloed nodig. Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel dat hij nodig heeft. Dit voorkomt onnodige bijwerkingen. De overige bestanddelen kunnen voor andere patiënten worden gebruikt. Op deze manier helpt je bloed meer patiënten.

Scheiding van bloed in drie componenten 

Na de afname scheidt een centrifuge je bloed in drie componenten: rode bloedcellen (erytrocyten), plasma en bloedplaatjes (trombocyten). Bij het ronddraaien van het bloed zakken de zwaarste bestanddelen naar de bodem en blijven de lichtste bestanddelen bovenin.

De rode bloedcellen zijn het zwaarst, die komen dicht op elkaar gepakt onder in de zak terecht. Bloedplasma, dat voornamelijk uit water bestaat, is het lichtst en blijft bovenin. De bloedplaatjes en de witte bloedcellen vormen een dun laagje tussen de rode bloedcellen en het plasma, de zogenaamde buffy coat.

Een afnamezak bestaat uit drie kleinere zakken, die met slangetjes aan elkaar verbonden zijn. Na het centrifugeren kunnen de componenten van het bloed eenvoudig gescheiden worden door ze van de ene zak naar de andere over te brengen. Alles blijft steriel, want de afnameset hoeft niet opengemaakt te worden.

Uiteindelijk blijven er drie zakken over: één met rode bloedcellen, één met bloedplasma en één met bloedplaatjes.

Jouw bloed helpt patiënten

Rode bloedcellen gaan naar patiënten die veel bloed verloren hebben, bijvoorbeeld na een ongeluk of tijdens een grote operatie en naar patiënten die zelf niet voldoende rode bloedcellen kunnen maken, bijvoorbeeld mensen met een beenmergafwijking.

Bloedplasma wordt toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. Daarnaast maken we ook belangrijke medicijnen uit bloedplasma.

De meeste bloedplaatjes gaan naar patiënten met een kwaadaardige bloedziekte, zoals leukemie. Zij worden behandeld met chemotherapie, die het beenmerg doodt dat bloedplaatjes aanmaakt. Daardoor krijgen ze tijdens de chemotherapie vaak een ernstig tekort aan bloedplaatjes. Met bloedplaatjes van donors kunnen patiënten deze gevaarlijke periode goed doorkomen.

Wetenschappelijk onderzoek

Soms gebruiken we een deel van het bloed voor onderzoek naar het verbeteren van de bloedtransfusie en de behandeling van ziekten. Wil je niet dat je bloed hiervoor gebruikt wordt, dan kun je hiertegen bezwaar maken. Soms wordt je hele bloeddonatie voor onderzoek gebruikt. In dit geval vragen wij je schriftelijke toestemming.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking