Bloedbank op wielen

Met de Mobiele Afnamelocatie, kortweg MAL genoemd, bereikt Sanquin 82 plaatsen in Nederland.

Waarom een mobiele afnamelocatie? 

De mobiele afnamelocatie van Sanquin is uitgerust met de benodigde apparatuur, materialen en opslagfaciliteiten waardoor afnamesessies direct van start kunnen gaan. De MAL voldoet aan alle gestelde eisen voor hygiëne, klimaatbeheersing, privacy en veiligheid. 

Modern en comfortabel 

Een ‘bloedbank op wielen’ is in het buitenland een bekender gezicht dan bij ons, maar inmiddels heeft ook Sanquin vier ultramoderne trailers. De MAL is een indrukwekkende verschijning. Geïnspireerd door de Deense Bloedbank kan deze trailer aan beide kanten uitschuiven. Zo ontvouwt zich een ruime, moderne bloedbank met plaats voor maar liefst acht bedden en drie keuringskamers. De knaloranje stoelen trekken meteen de aandacht. Met een simpele druk op de knop kunnen ze makkelijk omhoog of omlaag. Alles in de MAL, tot de bloeddrukmeters toe, is op maat gemaakt. Bloed geven in de MAL is comfortabeler dan in de locaties waar Sanquin telkens tijdelijk een afnamelocatie moest opbouwen. Naast deze vier uitschuifbare trailers heeft Sanquin nog één oudere trailer die niet uitschruifbaar is, dit was onze eerste mobiele afnamelocatie. Deze trailer zal op termijn worden vervangen. 

Duizelingwekkende cijfers 

De MAL is enorm, de totale vloeroppervlakte bedraagt 68 m2. Bijzonder is dat de zijden uitschuifbaar zijn, zodat de wagen na het parkeren kan worden omgebouwd tot een ruim donorcentrum. De uitschuifbare zijden zijn tien meter breed. Als de MAL helemaal is uitgeschoven zijn er veertien parkeerplaatsen nodig. Om na een afnamesessie weg te kunnen rijden, zijn dat er zelfs twintig. De wagen weegt ongeveer 25.000 kilogram. Binnen is plaats voor acht afnamestoelen en drie keuringskamers. Per dag kunnen ongeveer 70 tot 110 donors in de MAL terecht. Dat komt neer op bijna 100.000 donaties per jaar. 

Soms een langere wachtrij voor de eerste afspraak

In vergelijking met een vaste locatie is de ruimte en daardoor de capaciteit van een MAL natuurlijk kleiner. Ook komen de meeste afnamelocaties op wielen minder dan twaalf keer per jaar langs. Daardoor is er op sommige locaties sprake van een langere wachttijd voor de eerste afspraak. Als dat bij jou het geval is, dan vragen we je om naar een nabijgelegen locatie te komen voor de eerste afspraak. Zo kunnen we je sneller helpen. Uiteraard krijg je daarna voor je eerste donatie gewoon een uitnodiging om langs te komen bij de MAL van jouw keuze. Via de locatiezoeker kun je zien waar de dichtstbijzijnde locatie is. 

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking