Tjibbe: “Zo blij dat ik dankzij donors mijn leven kan leiden”

Tjibbe de Louwere (12) heeft CVID, een afweerstoornis waardoor hij niet genoeg antistoffen aanmaakt om virussen en bacteriën te bestrijden. Dankzij de antistoffen van donors is hij veranderd van een bleek jongetje dat altijd moe was, in een blakende jongeman.

Ook donor worden? Meld je aan en red een leven!

“Als baby was Tjibbe altijd ziek”, herinnert zijn moeder Claudia zich. “Diarree, longontsteking, of een aanloop daarnaartoe.” Op zijn zevende werd hij gediagnosticeerd met CVID. Zijn ziekte kwam aan het licht doordat bij zijn moeder een immuundeficiëntie werd ontdekt. Claudia: “Ik maak voldoende afweercellen aan, alleen werken ze niet goed genoeg. Bij Tjibbe is het probleem juist omgekeerd: zijn antistoffen werken wel goed, maar hij maakt er veel te weinig aan. Overigens hebben Tjibbes twee oudere zussen ook een onvoldoende functionerend afweersysteem, maar weer in een andere variant. Tjibbe is de enige in de familie die iedere week een infuus nodig heeft met antistoffen van donors.”

Transformatie

Een aantal maanden na zijn eerste infuus zag het gezin een ware transformatie van Tjibbe. Claudia: “Hij was altijd een mager, bleek jongetje dat niet kon meekomen met leeftijdgenootjes, niet kon sporten, heel snel moe werd. Dankzij de antistoffen van donors werd hij twee keer zo breed, kon hij weer sporten en spelen met andere kinderen en kwam er weer glans op zijn gezicht.” Tjibbe beaamt het volmondig: “Ik had opeens véél meer energie.” Sinds hij zijn infusen krijgt, merkt hij geen enkel verschil meer met zijn vrienden. “Ik kan gewoon mijn leven leiden zoals ik wil, daar ben ik zo blij mee!”

Zelf prikken

Hij vindt het ook heel fijn dat hij niet naar het ziekenhuis hoeft voor zijn infuus maar dat hij dat gewoon thuis kan krijgen. Gelukkig is er in het gezin voldoende prikervaring: de vader van Tjibbe heeft diabetes en zijn moeder is verpleegkundige. Claudia: “Tjibbe heeft geleerd om zichzelf te prikken, ik help hem daarbij. Hij wil het infuus graag voordat hij gaat slapen aanleggen, zodat hij geen tijd overdag verliest. Ik ga ’s nachts dan wel een paar keer kijken of het goed met hem gaat.” Tjibbe: “Echt? Dat wist ik niet.” Zijn moeder glimlacht.

Andere kinderen die prikangst hebben, helpt hij door een berichtje te sturen of een filmpje terwijl hij zichzelf aanprikt. Tjibbe: “Ik vond het eerst ook eng, maar als kinderen het mij zien doen hoop ik dat ze denken: hé, als hij het kan, moet ik het ook kunnen.”

Wereld Bloeddonordag

Over het belang van donors wordt vaak gesproken in het gezin De Louwere. Claudia: “Veel vrienden en familie zijn donor geworden, wij vertellen waar we maar kunnen over het belang van donors.” Ieder jaar op Wereld Bloeddonordag bezoekt Tjibbe trouw een bloedbanklocatie  om donors persoonlijk te bedanken. Hij neemt dan ook altijd iets mee. Tjibbe: “Ik heb een keer zonnebrillen uitgedeeld met de tekst: ‘Dankzij jou ging voor mij het zonnetje weer schijnen.’ Donors zijn blij om met mij te praten. Ze zijn echt geraakt als ze weten waar ze het voor doen.”

Helaas valt Wereld Bloeddonordag dit jaar op een zondag (14 juni), dus zijn de bloedbanklocaties gesloten. Toch zullen Tjibbe en zijn familie er zeker weer bij stilstaan. Claudia: “We sturen in ieder geval alle donors die we kennen een berichtje om ze te bedanken voor hun geweldige gift.”