menu

Te vroeg geboren, op tijd gered

Toen Yvette (37) haar zoontje Sam nauwelijks meer voelde bewegen in haar buik, ging ze voor de zekerheid ‘even’ naar de verloskundige. Voordat ze het wist, lag ze in de ambulance.

Ook donor worden? Meld je aan en red een leven!

Ze werd met spoed naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebracht, de enige plek in Nederland waar ze een ‘intra-uteriene transfusie’ kunnen toedienen aan ongeboren baby’s met een extreem lage Hb-waarde (ijzergehalte). Yvette: ‘Ze zoeken de navelstreng op en geven daarin geconcentreerd bloed. Een wonder dat dat kan. En meestal is het probleem daarmee opgelost.’

Maar een week later was Yvette terug. Het bloed was al besteld voor een tweede transfusie in haar buik, maar de artsen concludeerden dat ze het toch niet aandurfden en besloten het kindje met spoed te halen. Yvette: ‘Het was huilen, huilen, huilen. “Dat kan helemaal niet,” dacht ik. Ik was nog maar 31 weken zwanger.’ Bij zijn geboorte zag Sam zo wit als een doek. De hoeveelheid bloedplaatjes in zijn bloed was veel te laag, hij kreeg gelijk weer een bloedtransfusie. In vier weken tijd volgden er uiteindelijk nog veertien.

Yvette: ‘Het was telkens zoeken naar een goede plek om te prikken. Zo kreeg hij ook een keer een bloedtransfusie via zijn hoofd. Dat zag er heel heftig uit.’ Belangrijker was dat ze hun jongste zoontje zagen opknappen: ‘Zijn kleur werd direct beter, zijn zuurstofopname nam toe, hij werd actiever.’ Na een ziekenhuisopname van vijf weken in Leiden en drie weken in woonplaats Arnhem, mocht Sam een paar dagen voor de uitgerekende datum mee naar huis.

Sam is inmiddels 3 jaar. Hij heeft gehoorproblemen, maar is verder helemaal gezond. Onlangs ging Yvette, zelf donor, voor het eerst weer naar de bloedbank. ‘Dat was heel erg emotioneel. Ik heb met eigen ogen gezien hoe levensreddend donorbloed is. Hier doe ik het voor! Ik ga levens redden van kindjes als Sam.’ 

07 juli 2021