Tien jaar oud en altijd in actie voor nieuwe donors

Nova Molenaar is nog maar tien jaar en heeft nu al een missie: donors werven. Voor haar ziekte CVID krijgt ze immuunglobulinen toegediend. Dit geneesmiddel bestaat uit een mengsel van antistoffen dat wordt gezuiverd uit het plasma van duizenden donors.​ Nova wil wat terug doen en is er altijd mee bezig. Niet om zelf in de publiciteit te staan en op de voorgrond te treden. Nova wil maar één ding: zoveel mogelijk nieuwe donors en daar haalt ze alles voor uit de kast.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

“Nova is al vanaf haar geboorte heel vaak ziek”, vertelt moeder Froukje. “Drie jaar geleden konden we in het VUmc terecht en wisten we snel wat het was: CVID. Het was een lange weg maar eindelijk was er duidelijkheid.” CVID is de afkorting van common variabele immuundeficiëntie. Nova heeft te weinig afweerstoffen en een deel van haar afweer werkt daarom niet goed. Hierdoor is ze minder goed beschermd tegen ziekteverwekkers. Froukje: “Ze had veel infecties, longontsteking, buikpijn, oorontstekingen en noem maar op. Ze was altijd maar ziek. Sinds de diagnose krijgt ze immuunglobulinen en dat maakt een onwijs verschil. Haar weerstand is een stuk beter. Ze is echt opgeknapt en gegroeid. Het is niet te vergelijken met de Nova van drie jaar geleden.”

zoom_out_map

Op Wereld Bloeddonordag 2018 is Nova naar de afnamelocaties Zaanstad en Alkmaar gegaan om donors te bedanken. “Dat was best wel emotioneel”, zegt Froukje. “Er staat dan ineens een meisje van tien voor je neus die haar infuus nog om heeft. Ze had speciale kaartjes gemaakt met een lieveheersbeestje en deelde een gerbera – haar lievelingsbloem – uit aan de donors. Sommige mensen moesten zelfs huilen.”

Nova betekent ‘nieuw leven’, en ook ‘ster’. Het is een kind dat straalt en altijd vrolijk is. Omdat ze zo afhankelijk is van het plasma van anderen en er te weinig donors zijn, is Nova in actie gekomen. Froukje: “Voor Wereld Bloeddonordag 2018 heeft ze het Jeugdjournaal benaderd die vervolgens een uitzending over deze dag hebben gemaakt. Ook heeft ze het Noordhollands Dagblad gebeld, wat resulteerde in een groot artikel en een bericht op Facebook dat maar liefst 900 keer is gedeeld. Daarin vroeg ze mensen om naar de bloedbank te komen en om donor te worden. Allemaal op eigen initiatief.“

zoom_out_map

Op de afnamelocaties verschenen ook mensen die het Facebook-bericht van Nova hadden gelezen. Donors die al jaren niet meer hadden gegeven, maar door de oproep van Nova dit weer opgepakt hebben. Precies wat Nova voor ogen had, want zoals ze zelf zegt: “Ik kan zelf geen bloed geven, maar ik kan er wel voor zorgen dat er meer bloed komt.” Froukje: “Nova heeft een enorme drive hierin. Ze heeft zelfs een keer een arts aangesproken die sigaretten op zak had. Nova vond dat stom en zei: ‘Als u blijft roken moeten er misschien nog wel meer donors komen’.”

Nova heeft een missie en ze is er nog lang niet klaar mee. Ze heeft een heel schrift vol met ideeën die ze allemaal nog wil uitvoeren om donors binnen te halen. We gaan dus nog veel van Nova horen. En misschien zien we haar ooit als zuster op de traumahelikopter. Dit is al vijf jaar haar grote wens en ze is zelfs al een paar keer gaan kijken bij de VU. Nova kennende gaat ze ervoor! 

05 juli 2021