Nina (17) had leukemie: “Ik besef nu hoe kwetsbaar het leven kan zijn”

Op haar vijftiende wordt bij Nina leukemie vastgesteld. Ze krijgt twee jaar lang chemotherapie. Haar leven staat stil en alles draait om beter worden. “Zonder bloedtransfusies kon ik geen chemo krijgen, dus ik ben heel dankbaar voor alle mensen die bloed geven."

Ook bloeddonor worden? Meld je aan en red een leven!

In de miniserie die Sanquin over Nina maakte, volgen we haar tussen haar vijftiende en zeventiende levensjaar. Jaren waarin haar puberleven compleet op z’n kop staat vanwege de diagnose leukemie. Geregeld moet Nina naar het ziekenhuis voor een chemokuur. Haar moeder Susan vertelt hoe heftig het was om de allereerste chemo naar binnen te zien druppelen. Door de gifgele kleur besefte zij extra hoe heftig het spul is wat haar dochter toegediend kreeg. Maar de chemo is niet het enige wat Nina moet doorstaan. Ze heeft veel bloedtransfusies nodig om haar bloedwaarden op peil te houden.

Gevolgen

Het gevolg van haar ziekte en de behandeling is dat Nina’s uiterlijk helemaal verandert. Ze was een slank meisje met lang blond haar en wordt een stevig meisje met kort haar. Ook kan ze niet meer elke dag naar school. “Ik vind dat heel jammer", zegt ze daarover, "want al mijn vriendinnen zitten daar en ik mis dus alles. De roddels enzo.” School is niet het enige wat Nina mist; ze kan in de periode van haar ziekte niet sporten en het allerergst vindt ze dat ze niet meer naar musical-les kan. Dat is namelijk haar lust en haar leven.

Laatste chemo

Op haar zeventiende vindt Nina’s laatste chemo plaats; ze heeft dan ook vijftien bloedtransfusies gehad. Een week later geven haar vrienden een groot feest voor haar om te vieren dat ze voorgoed van die ellende af is. “Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Iedereen was zo lief voor me en ze feliciteerden me allemaal.” Terugkijken op haar ziekteproces is nog lastig voor Nina: “Het lijkt net alsof de afgelopen twee jaar helemaal niet gebeurd zijn. Ongelofelijk dat ik dit allemaal heb meegemaakt. Gelukkig ga ik nu weer hele dagen naar school en zie ik mijn vrienden ook weer. Ik wil heel graag mijn diploma halen en dan kinderverpleegkundige worden op de oncologie-afdeling. Omdat ik dat zelf ook allemaal heb meegemaakt.”

Dankbaar

De leukemie heeft Nina veranderd. “Ik besef nu hoe kwetsbaar het leven kan zijn. Je kunt in één klap doodziek zijn. Daarom moet je echt blij zijn met wat je hebt. Ik ben heel dankbaar voor alle mensen die bloed geven. Zonder hen zou ik niet weten of ik er überhaupt nog was geweest.”

Lees meer over leukemie of lees meer ervaringen van anderen met leukemie op kanker.nl.

Bekijk hier de volledige videoreeks over Nina!

07 juli 2021