Mookie: "Als bloeddonors blijven geven, kan ik blijven gaan"

Mookie Saluna (17) heeft sikkelcelanemie. Een erfelijke ziekte waarbij de rode bloedcellen afwijkend zijn. Dit heeft veel impact op zijn leven. Medicatie en bloedtransfusies maken het mogelijk dat hij zijn toch leven kan leiden. Momenteel gaat het erg goed met hem. Mookie deed zelfs mee aan het BNN/VARA-programma ‘Make Holland great again’. Een hele leuke ervaring. Wie Mookie vooral ‘great’ vindt zijn de vele donors die steeds weer bloed geven. “Zonder hen zou ik er niet meer zijn” zegt hij.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

Sikkelcelanemie is aangeboren. Mookie weet dus niet beter of hij heeft het altijd al gehad. “Het heeft wel een impact op mijn leven. Ik ben veel sneller moe dan andere kinderen en ik mag ook dingen niet, zoals zwemmen bijvoorbeeld, omdat ik dan sneller ziek wordt. Door de ziekte zijn mijn rode bloedcellen niet mooi rond maar sikkelvormig. Ze kunnen daardoor vastlopen in de kleine adertjes in mijn spieren en dan heb ik echt zieke pijn.” 

“Alsof iemand met een hamer op mijn rug slaat”

“Die pijn zit dan vooral in mijn rug waarbij het lijkt alsof iemand er met een hamer op slaat. Soms is het zo erg dat ik in het ziekenhuis moet liggen tot het overgaat. Maar omdat de pijn iets minder is, is dat al twee jaar niet meer nodig geweest. Dat komt door de medicatie en ik denk doordat ik wat ouder wordt. Maar de ziekte blijft. Als het nodig is krijg ik daar bloedtransfusies voor. Gelukkig maar, want ik weet niet of ik het zou redden als ik geen bloed zou krijgen.”

“Aandacht voor bloeddonorschap is heel belangrijk”

Mookie doet de opleiding Mode Verkoop aan het ROC in Amsterdam en volgt al elf jaar lessen op een theaterschool In Amsterdam Zuidoost. “Ik kan dus wel wat” zegt hij lachend. Het  kwam mooi van pas toen hij meedeed aan het televisieprogramma 'Make Holland great again', dat door middel van acties ons land nog mooier, beter, liever en dus “greater” wil maken. “Ik vond het een erg leuke ervaring. Mijn aflevering gaat over bloeddonatie. Met een echte bloedquiz proberen we bloeddonors te werven. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Voor mijn ziekte én voor het bloeddonorschap. Zodat de kijkers weten hoe ze bloeddonor kunnen worden en dat je er mensen mee kunt helpen en zelfs hun leven kunt redden. Ik wou dat ik mijn bloeddonors persoonlijk zou kennen, dan kon ik ze enorm bedanken. En aanmoedigen om door te blijven gaan. Want dan kan ik ook doorgaan.”

05 juli 2021