Madelon: “Ik kreeg het gevoel van ‘Jongens, ik bén er weer!’”

Voormalig donor Madelon Brandt (50) ontving na een operatie zelf bloed om aan te sterken. “Dat één zakje bloed zo veel kan doen, dat vind ik echt geweldig”, zegt ze.

Nog geen donor? Meld je direct aan!

Het zou een relatief eenvoudige operatie worden om de verzakking van haar baarmoeder te verhelpen. Maar het liep anders dan gedacht voor Madelon. “Ik lag ’s avonds in het ziekenhuisbed en dacht dat ik in bed had geplast, want het voelde heel nat aan”, vertelt ze. “Toen ik opstond om naar de wc te gaan, bleek het een enorme plas bloed te zijn.” Ze drukte op de alarmknop en razendsnel stonden er verpleegkundigen om haar bed die haar direct een infuus met vocht gaven. Binnen een uur lag ze op de ok. 

Direct effect

“Ik bleek nog te veel te bloeden uit de wonden van mijn operatie”, zegt Madelon. “Als trombosepatiënt slik ik bloedverdunners en mijn dosis was niet goed afgesteld op de operatie.” De daaropvolgende dagen bleef Madelon steeds nabloeden en ging haar Hb-waarde maar niet omhoog (een te lage waarde is een indicatie voor bloedarmoede). 

“Ik was hartstikke moe, ik knapte maar niet op. Toen besloot de arts me een zakje bloed te geven. Ik voelde het echt mijn lichaam in stromen, een heel ander gevoel dan een infuus met vocht. En het had direct effect. Ik werd de volgende ochtend wakker met het gevoel van ‘Jongens, ik bén er weer!’. Diezelfde dag kon ik naar huis. Echt geweldig dat één zakje bloed zo veel kan doen in je lichaam. Ik ben die donor heel dankbaar.”

Levenshouding

Madelon is zelf een tijd bloeddonor geweest, maar moest daarmee stoppen toen ze trombose kreeg en bloedverdunners moest blijven gebruiken. “Ik deed het met veel plezier. Het is een eenvoudige manier om een ander te helpen. Het ging ook altijd heel goed bij mij; binnen 6 minuten had ik het zakje vol en ik werd nooit duizelig of zo. Ik liep na afloop vrolijk de deur weer uit. Ik vond het zó jammer toen ik moest stoppen met doneren.”

“Nu ik zelf een bloedtransfusie heb gehad, mag ik al helemaal nooit meer donor zijn. Dat snap ik goed hoor, maar het blijft jammer. Mijn moeder zei altijd: ‘Wie goed doet, die goed ontmoet.’ Dat draag ik zelf ook uit in mijn levenshouding. Ik probeer goed te zijn voor andere mensen en hoop dat anderen dat ook voor mij zijn. Ik was blij toen ik donor kon zijn, en was ook blij dat ik bloed van een ander heb kunnen ontvangen.”
 

18 april 2022