Het bloed komt eraan, op de fiets!

Je doet de koelkast open en ziet dat de melk op is. Snel even een appje sturen naar je vriendin die in de winkel staat. Het berichtje komt meteen aan en binnen een half uur geniet je van je glaasje melk. Wat nou als je ineens bloed nodig hebt? En het ziekenhuis niet het beste bloedproduct voor jou op voorraad heeft? Wachten op de volgende levering is geen optie. Auto’s staan vast in het verkeer. De tijd tikt.

Met een bloedgang door Amsterdam

In 2017 startte Sanquin een pilot met fietskoeriers in Amsterdam. Zij bezorgen bloed van de bloedbank naar ziekenhuizen. De koeriers hebben geen last van files. Dat levert tijdwinst op. Fietsen is natuurlijk beter voor het milieu dan autorijden. De fietskoeriers bewezen dit, want de pilot zorgde voor ruim 1.200 kilo (10%) minder CO2-uitstoot dan in de jaren daarvoor. Veel milieuvriendelijker dus! Zo draagt Sanquin zijn steentje bij aan een beter milieu. De koeriers reden snel genoeg en vinden het mooi om zo’n belangrijk product als bloed te vervoeren.

We proberen de fietskoerier steeds meer in te zetten

Na de succesvolle pilot heeft Sanquin in 2019 deze ‘groene’ manier van vervoer opgenomen in de reguliere leverplanning voor vier Amsterdamse ziekenhuizen. Voor de tussentijdse levering van bloedproducten aan het AvL, het VU en het OLVG Oost en West wordt in minimaal 10 procent van de gevallen de fiets ingezet. We kijken in 2020 of het logistiek haalbaar is om de fietskoerier ook (deels) in te zetten in Rotterdam.

07 juli 2021