Carlie: “Als ik gezond was, zou ik ook donor zijn”

Vanwege een immuniteitsstoornis ontvangt Carlie Martens al 25 jaar immunoglobulinen van donors. 

Al 25 jaar ontvangt Carlie Martens (60) iedere drie weken een infuus met immunoglobuline, dat zijn antistoffen uit donorplasma. Dat helpt zijn lichaam de infecties te bestrijden waarvan hij anders constant ziek zou worden, vanwege een afweerstoornis. 

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven! 

Carlie heeft hypogammaglobulinemie, ook wel ook wel CVID genoemd, een erfelijke aandoening waarbij het lichaam te weinig antistoffen, oftewel immunoglobulinen aanmaakt. Deze antistoffen zijn eiwitten die je afweersysteem maakt om ziektekiemen en andere indringers in je lichaam te bestrijden. Als je er te weinig van aanmaakt, zoals Carlie, ben je veel vatbaarder voor infecties. En dat kan hij als geen ander beamen: “Ik was als kind heel vaak ziek, ik had regelmatig bronchitis”, vertelt hij. “Ik had ook elke maand wel een periode keelpijn, of het nou zomer of winter was. Ik leefde op Strepsils en Pottertjes.” 

Pech 

Pas toen hij 35 was, kwam hij erachter waarom hij zo vaak ziek was. “Toen mijn bronchitis overging in astma, kwam ik bij een longarts terecht. Die liet bloedonderzoek doen en daar kwam uit dat ik hypogammaglobulinemie heb. Een erfelijke aandoening, al hebben mijn ouders en zeven broers en zussen de ziekte niet. Zij hebben ook geen longaandoeningen, ik ben de enige pechvogel in ons gezin.” Pech heeft Carlie op wel meer fronten, wat betreft zijn gezondheid. Ik leef al veertig jaar met elke dag hoofdpijn. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Vermoedelijk heeft het te maken met mijn afweerstoornis, maar daar zijn de artsen nooit goed achter gekomen.” 

Meer energie & minder infecties 

Wat hem wel heel erg helpt, zijn de infusen met immunoglobulinen die hij sinds zijn diagnose krijgt. “Eerst kreeg ik in het streekziekenhuis om de zes weken een infuus, maar daar merkte ik weinig van. Toen ik naar een academisch ziekenhuis ging, verhoogde een nieuwe arts de frequentie naar eens in de drie weken. Toen ging ik echt verschil ervaren. Ik kreeg meer energie en belangrijker nog: de infecties kwamen véél minder vaak voor. Voorheen moest ik élke dag antibiotica slikken om mezelf te beschermen, maar daar kreeg ik vervelende bijwerkingen van zoals schimmelinfecties.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Fit blijven 

Doordat hij meer energie kreeg, kon Carlie naast zijn fulltimebaan een hbo-opleiding volgen. “Ik heb daarna lang gewerkt als sociaal raadsman, waarbij ik mensen hielp met juridische vraagstukken. Daar had ik veel plezier in. Voetballen en tennissen – wat ik altijd graag deed – lukt helaas niet meer vanwege operaties aan mijn knie, schouder en pols. Maar ik heb drie fitnessapparaten en een thuissauna gekocht, om toch een beetje fit te kunnen blijven.” 

Leven verlengd 

Carlie zal altijd zijn infusen met immunoglobulinen nodig blijven hebben. Hij is donors dan ook ontzettend dankbaar. “Dankzij donors is mijn leven verlengd. Anders was ik nu vast al lang dood geweest. Het is zó belangrijk om te doen. Als ik gezond was, zou ik ook donor zijn. In mijn militaire diensttijd, toen ik nog niet wist dat ik een immuniteitsstoornis had, heb ik ook een keer bloed gedoneerd. Mijn dochter en zoon zijn gelukkig gezond en ook bloeddonor, net als een aantal van mijn vrienden. Zij weten hoe hard ik die stoffen uit bloed nodig heb.” 

13 juli 2023