Bob: “Donors zijn levensverlengers”

Janny Verkaik leed aan MDS (myelodysplastisch syndroom), een bloedziekte die de productie van rode bloedcellen ernstig verstoort. Hierdoor daalde haar Hb. Bloedtransfusies gaven haar nog tweeënhalf jaar te leven. In mei dit jaar overleed ze uiteindelijk op 80-jarige leeftijd aan leukemie. Haar broer Bob Verkaik (65) vertelt:

“Janny kreeg in het begin één keer in de zes weken bloed toegediend. Het waren drie zakken en het duurde acht uur voordat het er allemaal in zat. Haar lichaam ging echter snel achteruit en op een gegeven moment kreeg ze om de drie weken bloed. Als haar Hb rond de vier lag moest er weer een bloedtransfusie komen. Het ziekenhuis was echter niet altijd heel duidelijk als het om afspraken voor die bloedtransfusies ging. Janny heeft een paar keer gehad dat ze op de drempel van het ziekenhuis stond en een bloedtransfusie eiste. En ze was altijd dermate overtuigend dat het haar nog lukte ook. Ze had het dan ook echt nodig.”

“Janny liet zich in het ziekenhuis echt niet wegsturen”

Janny wilde daarom zelf de vinger aan de pols houden wat betreft haar Hb en heeft een Hb-meter aangeschaft. Bob: “Ook daar heeft ze moeite voor moeten doen want zo’n bedrijf verkoopt zo’n ding niet zomaar aan iedereen. Maar ook daar was ze overtuigend en kreeg het voor elkaar. Ze hield zelf haar Hb in de gaten en als ze de kritische grens bereikte, stond ze weer bij het ziekenhuis op de stoep. En dan liet ze zich echt niet wegsturen. Die Hb-meter was haar houvast. Als ze belde en het ziekenhuis zei dat ze pas over twee weken aan de beurt was, dan had ze haar eigen meting als argument om het te vervroegen.”

“Zonder bloedtransfusies was ze tweeënhalf jaar geleden al overleden”

MDS gaat in sommige gevallen over in leukemie. Helaas was dat ook bij Janny het geval. “Op een gegeven moment was haar lichaam op” vertelt Bob. Ze was 80 jaar, mentaal helemaal goed, maar haar lichaam was klaar. Dat is een rare combi kan ik je vertellen. Ze wilde echt niet verder. De specialisten gaven ook aan dat er niets meer aan te doen was en dat het alleen maar slechter zou worden. Het werd euthanasie, ook daar was Janny weer heel duidelijk in. Zonder bloedtransfusies was haar leven tweeënhalf jaar geleden al geëindigd. Dan was haar Hb zo laag geworden en had ze zo weinig zuurstof gekregen dat ze in coma was geraakt en was overleden. Donors hebben haar al die tijd in leven gehouden. Er zijn mensen met MDS die jaren en jaren door kunnen dankzij de bloedtransfusies en stabiel verder kunnen leven, alleen voor Janny is het helaas geëindigd.”

“Een bijzondere gift”

Als executeur van Janny’s nalatenschap kwam Bob de Hb-meter weer tegen. Hij had geen idee wat hij ermee moest. Bob: “Ik moest de erfenis afhandelen en daar zat dat apparaat ook bij. Op Marktplaats zetten, leek me geen goed idee. Dus ik dacht ‘ik schenk ‘m aan Sanquin want die werken met hetzelfde apparaat’. Als plasmadonor kom ik altijd bij de bloedbank in Hoorn en aan hen heb ik de Hb-meter gedoneerd. Ze kunnen ‘m daar goed gebruiken.”

Linda Lanen, teamleider van locatie Hoorn: “We zijn blij met deze bijzondere gift. Na een grondige check gaan we Janny’s Hb-meter op onze locatie inzetten.”

07 juli 2021