menu

Annemieke: “Ik wil alle donors de hemel in prijzen”

Annemieke mist antistoffen in haar bloed. Dankzij een geneesmiddel uit donorplasma kreeg ze haar energie terug

Annemieke van den Broek-van Wagtendonk (59) ontdekte pas op haar 54ste dat ze antistoffen, een belangrijke eiwit, mist in haar bloed. Opeens vielen veel puzzelstukjes op hun plaats. En kon ze dankzij een behandeling met een geneesmiddel uit donorplasma weer “leven als een normaal mens”.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven! 

Het begon allemaal toen ze een hardnekkige pseudomonas-bacterie op de longen kreeg. Annemieke: “Die had ik vermoedelijk opgelopen toen we met mijn werk verhuisden en tijdelijk op een plek zaten waar er overlast van muizen was. Een maand lang moest ik vreselijk hoesten. Zo erg, dat ik dacht: toch maar eens naar de huisarts hiermee.” De bacterie bleef een jaar in haar longen zitten, pas na heel veel antibiotica raakte ze hem kwijt. Uit bloedonderzoek bleek dat haar weerstand niet goed was. Dat was op zich geen verrassing voor haar, want ze had altijd al snel last van infecties. “Als kind moest ik dagelijks penicillinedrankjes drinken omdat ik om de haverklap bronchitis had. Gek genoeg ging er nooit een belletje rinkelen bij iemand dat er wellicht wat meer aan de hand was. De huisarts concludeerde dat ik astma had; de longarts zei dan weer: ‘Welnee, dit is geen astma’; en de volgende specialist zei dan: ‘Jawel hoor, dit is astma’. Tja, ik wist het ook niet en modderde maar wat aan met mijn klachten.” 

De echte oorzaak

Pas in 2018, nadat Annemieke zo lang ziek was van de bacterie in haar longen en ze uitgebreid onderzocht werd, ontdekten artsen uiteindelijk de echte oorzaak: ze blijkt te weinig antistoffen aan te maken, dat zijn eiwitten die nodig zijn om ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Annemieke: “Mijn arts noemt het ‘immunoglobuline G subklasse deficiëntie’. Het blijkt aangeboren, wat ook verklaart waarom ik altijd zo’n ziekelijk kind was. Toen ik een infuus kreeg met immunoglobulinen, antistoffen uit donorplasma, had dat meteen effect! Ik had véél minder ontstekingen en kreeg meer energie; ik kon de wereld weer aan! Ik moest wel om de dag antibiotica blijven nemen om de risico’s op longontsteking terug te dringen. Dat doe ik nog steeds, samen met eens in de 5 weken het infuus met immunoglobulinen.” 

De tekst gaat verder onder de foto

Patientverhaal Annemieke donorplasma

Een miljoen keer dankjewel

Haar geneesmiddel is afkomstig uit donorplasma, weet Annemieke inmiddels. “Ik ben zelf ooit bloeddonor geworden, voordat ik wist dat ik antistoffen mis. Ik ben na 2x gestopt omdat ik een te lage hemoglobline-waarde had. Ik dacht toen dat donaties alleen werden gebruikt om bloedverlies aan te vullen. Ik had geen idee dat je er ook geneesmiddelen van kunt maken!” 

Ze is alle donors enorm dankbaar. “Dat kan ik echt wel een miljoen keer zeggen, ik wil ze de hemel in prijzen! Toen ik met de infusen begon, hoefde ik niet meer direct te gaan slapen na mijn werk. Ik kon sporten, met vriendinnen lunchen, gewoon de dingen doen die een normaal mens doet.”

Terugslag door long COVID

Helaas heeft Annemieke nu weer een terugslag in haar conditie omdat ze long COVID heeft opgelopen. “Ja dat is behoorlijk vervelend. Ik was net zo lekker op gang gekomen dankzij de immunoglobulinen. Het herstel gaat langzaam, ik zoek naar de dingen die ik nog wel kan. Vrienden komen bij ons thuis een bordspelletje spelen. En ’s avonds maak ik samen met mijn man wandelingen in het park in de buurt – in een rolstoel, want ik kan nog niet zo ver lopen. Ik heb mijn fotografie-hobby ook weer opgepakt, de camera gaat vaak mee. Gisteren had ik nog een paar hazen voor de lens! 

20 juli 2023